Irak usulü dolma pişirmek için gerekli malzemeler ve adımlar şunlardır: Malzemeler: - 2 bardak pişmiş pirinç - 3 tavuk baget - 500 gr karnabahar - 1 adet soğan - 2 adet Basra limonu (öğütülmüş) - 1 kaşık tuz - Asma yaprağı veya pazı yaprağı - 2-3 adet et (kaburga) - 1,5 bardak pirinç - 1 kaşık domates salçası - 1 adet domates - Yarım bağ maydanoz - 2 adet yeşil biber - 2 adet limon - Tuz - 2 kaşık nar ekşisi Hazırlanışı: 1. İç harcı için pirinci iyice yıkayıp, küçük doğranmış soğan, domates, maydanoz, domates salçası, tuz ve küçük doğranmış eti ekleyip karıştırın. 2. Soğanı boylamasına kesip kat kat ayırın ve iç malzemeyle doldurun. 3. Kaburgaları tencerenin dibine dizin. 4. Soğanları iç malzemeyle doldurduktan sonra kaburganın üstüne dizin. 5. Asma veya pazı yapraklarını sarıp üstüne yerleştirin. 6. Yüksek ateşte başlayıp kısık ateşte pişirerek dolmayı tamamlayın. Ayrıca, Kerkük Türkmen Dolması tarifi de Irak dolmasına benzer ve şu şekilde hazırlanır: Malzemeler: - 3 patlıcan - 2 kabak - 2 kırmızı paprika biberi - 2 soğan - 1 demet kereviz - Yarım demet dereotu Hazırlanışı: 1. Paprikaların içini temizleyip, patlıcan ve kabakların içini ovun. 2. Soğanların yüzünü soyup ve yarım şekilde kesip tane tane çıkarın. 3. Bir tavaya 4 yemek kaşığı yağ koyup, ovduğunuz içleri ve biberi ince doğrayarak ekleyin. 4. Sarımsak ve baharatları ekleyip kavurun, ardından pirinçle karıştırın. 5. Kereviz ve dereotunu ince doğrayıp karışıma ekleyin. 6. İçleri doldurup tencereye dizin ve üzerine geçecek şekilde su ekleyip