Histamin salımı çeşitli durumlarda artabilir: 1. Histamin içeren besinlerin tüketimi: Mayalı besinler, işlenmiş et ürünleri, mantar, domates, ıspanak, ananas, çilek ve avokado gibi gıdalar histamin içerir ve tüketildiğinde histamin seviyesi yükselir. 2. Bağırsak florasının bozulması: Bağırsaklarda kontrolsüz bakteri üremesi (SIBO) ve sızdıran bağırsak sendromu gibi durumlar histamin üretimini artırır. 3. Mast hücrelerinin uyarılması: Güneş ışığına aşırı maruz kalma, otoimmün hastalıklar, insülin direnci ve tip-2 diyabet gibi durumlar mast hücrelerinin uyarılmasına ve histamin salınımına neden olur. 4. Enzim yetersizliği: Diamin oksidaz (DAO) enziminin yetersiz olması, histaminin parçalanamamasına ve vücutta birikmesine yol açar.