4. sınıf fen bilimleri dersinde besinler ve özellikleri şu şekilde özetlenebilir: Besin: Yediğimiz ve içtiğimiz her şeye besin denir. Besinlerin Sınıflandırılması: Kaynaklarına göre: Bitkisel (elma, armut, patlıcan, domates, un, tahıl, buğday, makarna) ve hayvansal (et, süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık, bal) besinler. İçeriklerine göre: Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, su ve mineraller. Besinlerin Görevleri: Enerji vericiler: Karbonhidratlar ve yağlar. Yapıcı ve onarıcılar: Proteinler. Düzenleyiciler: Vitaminler, mineraller ve su. Bazı besin içerikleri ve kaynakları: Karbonhidratlar: Makarna, ekmek, pirinç, bulgur, patates, tatlılar, meyveler. Yağlar: Zeytin, ayçiçeği, mısır, ceviz, fındık, susam, tereyağı, zeytin yağı, ay çiçek yağı, kuyruk yağı. Proteinler: Et, süt ve süt ürünleri, tavuk, balık, yumurta, bal, tahıllar, baklagiller. Vitaminler: Meyve ve sebzeler. Su: Tahıl ve baklagiller, et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta. Mineraller: Her besinde az ya da çok bulunur; demir, kalsiyum, çinko, potasyum gibi mineraller.