• Buradasın

    Yufka hangi standarda göre üretilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yufka, TS 10443 Böreklik Yufka Standardına göre üretilir 1. Bu standartta yufkanın sahip olması gereken özellikler şu şekildedir:
    • Renk ve görünüş: Kendine has renkte ve daire, dikdörtgen veya kare şeklinde olmalıdır 13.
    • Yırtıklar: Kenarından içeriye doğru 3 cm’den fazla olmamak şartıyla en çok 3 yırtık olabilir 1.
    • Tat ve koku: Kendine has tat ve kokuda olmalı, acılaşmış, ekşimiş, kokuşmuş olmamalıdır 1.
    • Yabancı madde: Gözle görülen yabancı madde bulunmamalıdır 1.
    • Boyut: Çapı veya kenar uzunluğu en az 40 cm, en fazla 70 cm olmalı, kalınlığı en fazla 1.2 mm olmalıdır 1.
    • Nem, tuz ve kül içeriği: Belirli sınırların içinde olmalıdır 1.
    • Mikrobiyolojik özellikler: Salmonella, Staphylococcus aureus, Escherichia coli gibi zararlı bakteriler bulunmamalıdır 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Hazır yufka ve böreklik yufka aynı mı?

    Hazır yufka ve böreklik yufka aynıdır, çünkü böreklik yufka, hazır yufka olarak da adlandırılır. Börek yapımında kullanılan yufkalar, günlük ve taze olduğunda daha iyi sonuçlar verir.

    Hazır yufkanın içinde ne var?

    Hazır yufkanın içinde bulunan temel malzemeler şunlardır: Buğday unu; Su; Tuz. Bazı tariflerde süt ve yumurta da kullanılabilir. Hazır yufkalarda sistein riski bulunabilir; bu madde, genellikle düşük maliyetli olması nedeniyle kuaförlerden temin edilen insan saçı ve domuz kılından elde edilir.

    Yufka ne anlama gelir?

    Yufka kelimesi, TDK'ya göre üç farklı anlama gelir: 1. Oklava ile açılan ince, yuvarlak hamur yaprağı. 2. Sacda pişen bir ekmek türü. 3. Zayıf, ince, dayanıksız. Ayrıca, Eski Türkçe'de "yuvka" veya "yupka" olarak geçen yufka, "ufalamak, öğütmek, hamur açmak" anlamına gelen "yuv-" fiilinden türetilmiştir.

    TS yufka nedir?

    TS yufka, Türk Standartları Enstitüsü'nün tanımına göre "Buğday ununun baklava ve böreklik çeşidine içme suyu, yemeklik tuz ve gerektiğinde mevzuatına uygun katkı maddeleri ilave edilip tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun açılarak kısmen pişirilmesi ile elde edilen yarı mamul" olarak tanımlanmaktadır. Yufka, yakın zamana kadar evlerde veya küçük işletmelerde el açması olarak üretilirken, günümüzde modern işletmelerde gelişmiş yufka üretim hatları ile endüstriyel bir gıda ürünü olarak üretilmektedir. Yufka, Türk mutfağında baklava, börek gibi tatlı veya tuzlu hamur işlerinin yapımında kullanılan, ince açma hamurdur.

    Yufkada hangi un kullanılır?

    Yufka yapımında normal buğday unu kullanılır.

    Yufkacıda yufka nasıl yapılır?

    Yufkacıda yufka yapımı için aşağıdaki adımlar takip edilir: 1. Hamurun Yoğrulması: Un, su, tuz ve gerekirse sıvı yağ kullanılarak yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur yoğrulur. 2. Dinlendirme: Hamur, streç filmle sarılarak 30 dakika dinlendirilir. 3. Bezelere Ayırma: Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır ve bu bezeler de 5-10 dakika dinlendirilir. 4. Açma: Bezeler, unlanmış tezgah üzerinde merdane yardımıyla açılır. 5. Katlama: İlk açılan hamur üzerine sıvı yağ sürülür ve diğer hamur üzerine kapatılır. Bu şekilde açılan hamur, yağlı ara katlar oluşturacak şekilde katlanır. 6. Pişirme: Bezeler bitene kadar aynı işlem tekrarlanır ve her bir yufka, yağlı bir tavada her iki tarafını da 15 saniye kadar çevirerek pişirilir. 7. Saklama: Pişen yufkalar, bir bez altında saklanarak kurumaları önlenir.

    Yufka neden yapılır?

    Yufka, baklava ve börek gibi hamur işlerinin yapımında kullanılır. Yufkanın yapılma sebeplerinden bazıları şunlardır: Dayanıklı gıda. Göçebe yaşam. Yardımlaşma kültürü. Somut olmayan kültürel miras.