Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Tepsiyle kayısı kurutmak için iki yöntem kullanılabilir:
- Güneşte kurutma:
- Çürük olmayan, çok yumuşak veya sert olmayan kayısılar seçilip yıkanır ve kurulanır 13.
- Kayısılar, çekirdekli ve bütün bir halde temiz bir bezin üzerine dizilir 13.
- Bez, doğrudan güneş ışığı alan bir alana serilir ve 3-4 gün bekletilir 13.
- Kayısıların üzerine el ile bastırıldığında suyu çıkmış gibi görünüyorsa, sap kısmına bastırarak çekirdek çıkarılır 13.
- Kayısılar, gün ışığında rengi ve sertliği istenilen duruma gelene kadar, güneşin şiddetine bağlı olarak 5-10 gün bekletilir 13.
- Fırında kurutma:
- Kayısılar yıkanır, kurulanır ve ortadan ikiye kesilerek çekirdekleri çıkarılır 13.
- Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt serilir ve kayısılar etli kısımları yukarıya bakacak şekilde tepsiye dizilir 1.
- Fırın 70 dereceye ısıtılır ve tepsideki kayısılar, ara ara çevrilerek ortalama 6-7 saat boyunca kurutulur 13.
Evde gıda dehidrasyon cihazı bulunuyorsa, o da kullanılabilir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: