Çökelek yapmak için gerekli malzemeler: 1/2 kg ev yapımı yoğurt; 1/2 adet limonun suyu. Yapılışı: 1. Yoğurdu bir çelik tencereye alın ve ocakta kaynamaya bırakın. 2. Kaynayan tencerenin altını kapatıp 1-2 dakika bekletin ve limon suyunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. 3. Beyaz bir tülbeti süzgeçin içine koyup kesilen yoğurdu boşaltın, altında bir kap olsun. 4. Süzülen suyu ekmek ya da mayalı hamur yapımında kullanabilirsiniz. 5. Peynir süzüldükten sonra kullanıma hazırdır, hemen kullanmayacaksanız buzluğa atabilirsiniz. Alternatif olarak, yağı alınmamış yoğurttan çökelek yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz: 1. 5 litre sütten ev yoğurdu yaparak soğutun. 2. Yoğurdu tencereye alın, iki çorba kaşığı kaya tuzu ilave edin. 3. Ocağa koyun, kaynama noktasına gelene kadar pişirin. 4. Kaynama noktasından sonra 5 dakika daha pişirin. 5. Baskı uygulayarak sert bir yapı kazandırın. 6. Yoğurt kesiğini geniş bir kaba alın, elle ufalayalım, tuz ayarı yapın, çörek otu ekleyin ve harmanlayın. 7. Saklamak için cam kavanoza sıkı bir şekilde tahta kaşık yardımıyla basın.