Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Büryan, Türkiye'nin birçok bölgesinde yapılan, ancak daha çok Siirt ve Bitlis yöresine ait bir et yemeğidir 2.
Büryan yapmak için gerekli malzemeler:
- kuzu eti (kemikli ve yağlı kısımları tercih edilir) 1;
- soğan 1;
- sarımsak 1;
- baharatlar (karabiber, kimyon, pul biber, tuz) 1.
Yapılışı:
- Etin hazırlanması: Kuzu eti derin bir kaba alınır, üzerine tuz, karabiber, kimyon ve pul biber eklenir, iyice harmanlanır ve en az birkaç saat, tercihen bir gece boyunca marine edilir 1.
- Sebzelerin hazırlanması: Soğan ve sarımsak ince ince doğranır, marine edilen et ile karıştırılır ve birkaç saat bekletilir 1.
- Pişirme: Geleneksel olarak, et yer altı fırınlarında veya taş ocaklarda pişirilir 1. Modern yöntemlerde ise kapalı bir mangalda veya özel kebap ocaklarında pişirilir 1. Et, uzun süre düşük sıcaklıkta pişirilir 1.
Büryan kebabı, genellikle pilav, yoğurt ve çeşitli mezeler ile servis edilir 1. Yanında taze yeşillikler ve nar ekşisi gibi soslarla tatlandırılır 1.
Büryan kebabının yapımında kullanılan malzemeler ve pişirme yöntemleri, bölgesel farklılıklar gösterebilir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: