Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Açık süt ve çiğ süt arasındaki temel farklar şunlardır:
- Isıl işlem: Açık süt, yani sokak sütü, herhangi bir ısıl işlemden geçmemiştir veya az maruz kalmıştır 12. Çiğ süt ise 40 derecenin üzerine ısıtılmamış veya eşdeğer etkiye sahip herhangi bir işlem görmemiş meme bezi salgısıdır 2.
- Besin değeri: Çiğ süt, tüm yağ asitleri ve vitaminleri koruduğu için besin değeri açısından daha zengindir 2. Ancak, ısıl işlem görmeyen süt, mikroorganizmalar ve kimyasal kalıntılar içerebilir 5.
- Saklama süresi: Çiğ sütün raf ömrü kısa olup, uygun koşullarda saklanmadığında besin zehirlenmesine yol açabilir 25.
- Sağlık riskleri: Çiğ süt, hayvanların beslenme ve yaşam koşulları, sağılma ve bakılma şartlarından etkilenerek bruselloz, tüberküloz gibi hastalıklara neden olan bakterileri taşıyabilir 125.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: