• Buradasın

    Maslach tükenmişlik envanteri nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Maslach Tükenmişlik Envanteri (MBI), Christina Maslach ve Susan E. Jackson tarafından 1981 yılında geliştirilen, mesleki tükenmişliği değerlendirmek için kullanılan bir psikolojik değerlendirme aracıdır 23.
    Envanter, üç boyutu ölçen 22 belirti maddesini içerir:
    1. Duygusal Tükenme: Kişinin işi nedeniyle duygusal olarak aşırı yüklenme ve bitkinlik duygularını ölçer 23.
    2. Duyarsızlaşma: Kişinin hizmet verdiği kişilere karşı duygusuz ve kişisel olmayan bir tepkiyi ölçer 23.
    3. Kişisel Başarı: Kişinin işindeki yetkinlik ve başarılı başarı duygularını ölçer 23.
    MBI'nin beş versiyonu bulunmaktadır: İnsan Hizmetleri Anketi, Tıbbi Personel için İnsan Hizmetleri Anketi, Eğitimciler Anketi, Genel Anket ve Öğrenciler için Genel Anket 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Kendini değerlendirme envanteri nasıl yorumlanır?

    Kendini değerlendirme envanterinin yorumlanması, bireyin kişilik özelliklerini, güçlü ve gelişim alanlarını anlamak için uzman bir kişi tarafından yapılmalıdır. Genel olarak, bu tür envanterlerin sonuçları şu şekillerde yorumlanır: 1. Davranış Tarzları: Farklı durumlarda doğal ve uyarlanmış davranışların anlaşılması. 2. Motivatörler: Bireyi neyin motive ettiği ve hayatında en önemli faktörlerin neler olduğunun belirlenmesi. 3. Beceri ve Yetkinlikler: Kişinin yetkinliklerinin ve geliştirme alanlarının tanınması. 4. Duygusal Zeka: Duyguları algılama, kontrol etme ve değerlendirme yeteneğinin değerlendirilmesi. Ayrıca, envanter sonuçları kişisel geri bildirimler şeklinde sunulur ve bireyin kendisi hakkında derinlemesine bir değerlendirme yapmasına olanak tanır.

    Kendini değerlendirme envanteri nedir?

    Kendini değerlendirme envanteri, bireylerin kendilerini daha iyi tanımalarını sağlayan bir testtir. Amaçları arasında: - Farkındalık kazandırmak (yetenekleri ve özellikleri daha iyi anlamak); - Hedef belirleme (kişisel veya profesyonel hedefler için rehberlik etmek); - Kişisel gelişim (eksik yönlerin farkına vararak gelişim için bir yol haritası sunmak); - Motivasyon artışı (güçlü yönleri keşfetmek, özgüveni ve motivasyonu artırmak) yer alır. Envanterler, farklı alanlarda uygulanabilir, örneğin: - Kariyer planlama; - Akademik başarı; - Rehberlik (öğrencilerin çalışma davranışları ile ilgili tutum ve davranışları belirlemek).

    Maslach Tükenmişlik Ölçeği'nin uyarlanması kim tarafından yapılmıştır?

    Maslach Tükenmişlik Ölçeği'nin uyarlanması, Ergin (1992) tarafından yapılmıştır.

    Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir?

    Tükenmişlik sendromu belirtileri üç ana başlık altında toplanabilir: 1. Fiziksel Belirtiler: Sürekli yorgunluk ve halsiz olma, uyku problemleri, baş ağrıları, kaslarda gerilme, mide rahatsızlıkları ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla sık sık hastalanma. 2. Duygusal Belirtiler: Sürekli stres ve kaygı hali, motivasyon eksikliği, mutsuzluk, umutsuzluk, tahammülsüzlük ve kendini soyutlama isteği. 3. Davranışsal Belirtiler: İşe gitmek istememe, sorumluluklara karşı isteksizlik, verimlilikte düşüş, hata sıklığının artması, sosyal ilişkilerden uzaklaşma ve sağlıksız alışkanlıklara yönelme.

    Maslach tükenmişlik ölçeği hemşirelerde nasıl uyarlandı?

    Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ), hemşirelerde uyarlanırken, orijinal formdaki "recipient" kelimesi yerine "student" kelimesi kullanılmıştır. Diğer uyarlama çalışmaları: - Günseli Girgin (1995) ve Asuman Baysal (1995), MTÖ'nün Türkçe'ye uyarlama çalışmalarını yapmışlardır. - Chen ve meslektaşları (2014), Malezya'da yaptıkları uyarlamada, Cronbach alpha güvenirlik katsayılarını duygusal tükenme boyutu için 0.91, duyarsızlaşma ve kişisel başarı boyutu için 0.78 olarak bulmuşlardır. - Schwarzer, Schmitz ve Tang (2000), Almanya ve Hong Kong'daki öğretmenlerle yaptıkları geçerlilik çalışmasında, her iki kültürde de envanterin maddelerinin üç faktörde yığıldığını göstermişlerdir.

    Envanter nedir?

    Envanter, bir ticaret kuruluşunun para, mal ve diğer varlıklarıyla genel olarak borçlu ve alacaklı durumlarını, nicelikleri ve değerleriyle ayrıntılı olarak gösteren çizelgedir. Ayrıca, mal ve değerlere ait döküm anlamında da kullanılır.

    Tükenmişlik sendromu için hangi ölçek kullanılır?

    Tükenmişlik sendromu için en yaygın olarak kullanılan ölçek, Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MBI)'dir. Bu ölçek, Christina Maslach ve Susan E. Jackson tarafından geliştirilmiştir ve üç alt boyuttan oluşur: 1. Duygusal Tükenme: Bireyin duygusal olarak kendini yıpranmış hissetmesi. 2. Duyarsızlaşma: Hizmet verilen hedef kitleye ve çalışılan kuruma karşı gelişen olumsuz duygular. 3. Kişisel Başarı Hissinin Azalması: Kişinin işindeki başarısını düşük değerlendirmesi. Ölçek, 7'li Likert tipi toplam 22 sorudan oluşur.