• Buradasın

    Sözleşme yenilenmeyen işçi ne zaman işten ayrılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Sözleşme yenilenmeyen işçi, iş sözleşmesinin feshedildiği tarihten itibaren işten ayrılır 1.
    Ayrıca, işçi kendi isteği ile bir ay önceden haber vermek koşuluyla sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    İş sözleşmesi en geç ne zaman sona erer?
    İş sözleşmesi, belirli süreli olarak yapılmışsa, sözleşme süresinin bitiminde kendiliğinden sona erer. Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde ise fesih bildirimi yapılması gerekmektedir: - İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için bildirim süresinden itibaren iki hafta sonra. - İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için bildirim süresinden itibaren dört hafta sonra. - İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için bildirim süresinden itibaren altı hafta sonra. - İşi üç yıldan fazla sürmüş olan işçi için bildirim süresinden itibaren sekiz hafta sonra. Bu süreler asgari olup, sözleşmelerle uzatılabilir.
    İş sözleşmesi en geç ne zaman sona erer?
    Sözleşmeli personel hangi durumlarda işten çıkarılır?
    Sözleşmeli personel, aşağıdaki durumlarda işten çıkarılabilir: 1. Niteliklerin Kaybolması: Sözleşmeli personelin işe alımda sahip olduğu nitelikleri kaybetmesi. 2. Devamsızlık: Mazeretsiz ve kesintisiz üç gün veya toplam on gün süreyle işe gelmemesi. 3. Hizmet Sözleşmesine Uymama: Hizmet sözleşmesinde belirtilen koşullara uymaması. 4. Pozisyona İhtiyaç Kalmaması: Hizmetinin gerektirdiği pozisyona ihtiyaç kalmaması. 5. Proje Tamamlanması: Bir proje kapsamında işe alındıysa, projenin sözleşmede öngörülen süreden önce tamamlanması. 6. Terör Suçları: Terör örgütleriyle eylem birliği içinde olması veya bu örgütlere yardım etmesi gibi terör suçları. Sözleşmeli personel, bu nedenlerden dolayı iş akdinin feshedilmesi durumunda dava açma hakkına sahiptir.
    Sözleşmeli personel hangi durumlarda işten çıkarılır?
    Sözleşme en erken ne zaman feshedilebilir?
    İş sözleşmesi, feshe neden olan olayın öğrenilmesinden itibaren en erken 6 iş günü içerisinde feshedilebilir. Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde ise kiracı, belirli sürenin sona ermesinden en az 15 gün önce bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshedebilir.
    Sözleşme en erken ne zaman feshedilebilir?
    Sözleşme yenilememe yok ne demek?
    Sözleşme yenilememe, taraflar arasında mevcut bir sözleşmenin yenilenmeyeceğine dair yapılan resmi bir bildirim anlamına gelir. Bu durum, sözleşmenin süresinin uzatılmaması ve taraflardan birinin sözleşmeyi devam ettirmek istememesi durumunda ortaya çıkar.
    Sözleşme yenilememe yok ne demek?
    Sözleşme feshi kaç yıl içinde yapılmalıdır?
    İş sözleşmesinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle derhal feshedilmesi durumunda, fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl içinde fesih işlemi yapılmalıdır.
    Sözleşme feshi kaç yıl içinde yapılmalıdır?
    Sözleşmeli personel 1 yıl dolmadan istifa edebilir mi?
    Sözleşmeli personel, 1 yıl dolmadan istifa edebilir, ancak bu durumda bazı koşullara tabidir. "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"a göre, sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesini tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla, bir ay önce haber vermek şartıyla sözleşme süresinin tamamlanmasını müteakip sözleşmenin yenilenmemesi durumu fesih kapsamında sayılmayacağı için, 1 yıllık bekleme süresine tabi olunmaz.
    Sözleşmeli personel 1 yıl dolmadan istifa edebilir mi?
    Hizmet sözleşmesinin feshi halinde işçinin hakları nelerdir?
    Hizmet sözleşmesinin feshi halinde işçinin hakları şunlardır: 1. Kıdem Tazminatı: İşçinin, işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda, en az bir yıl süreyle çalışmış olması şartıyla hak kazandığı tazminattır. 2. İhbar Tazminatı: İş sözleşmesinin belirli bir süre öncesinde feshedilmesi gerektiğinde, bu süreye uyulmadığı takdirde işverenin işçiye ödemesi gereken tazminattır. 3. Ücret ve Diğer Hakların Ödenmesi: İş sözleşmesinin feshi sırasında, işçiye ait olan kullanılmamış izin ücretleri, fazla mesai ücretleri, primler ve diğer haklarının tamamının ödenmesi gerekmektedir. 4. Yıllık İzin: İşçinin, iş sözleşmesinin feshedilme tarihine kadar kullanmadığı yıllık izin hakkının ücretinin ödenmesi. 5. Moral Tazminatı: İşverenin haksız veya kötü niyetle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda, işçinin uğradığı manevi zarar nedeniyle mahkeme tarafından belirlenecek miktarda tazminat alma hakkı vardır. 6. İşe İade: İşçi, belirli şartlar altında işten çıkarılması durumunda, iş mahkemelerine başvurarak işe iadesini talep edebilir.
    Hizmet sözleşmesinin feshi halinde işçinin hakları nelerdir?