• Buradasın

    İş Kanunu'nda kaç madde var?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    4857 sayılı İş Kanunu'nda toplam 80 madde bulunmaktadır 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    İş Kanunu 28 madde nedir?
    İş Kanunu'nun 28. maddesi, işten ayrılan işçiye işveren tarafından verilmesi gereken çalışma belgesini düzenler. Bu maddeye göre: 1. Çalışma Belgesi Verilme Zorunluluğu: İşveren, işçiye işinin çeşidini ve süresini gösteren bir belge vermek zorundadır. 2. Belgenin İçeriği: Çalışma belgesinde işçinin adı, soyadı, işe başlama ve ayrılma tarihleri, çalıştığı işin çeşidi, ücreti ve unvanı gibi bilgiler yer alır. 3. Tazminat Hakkı: Belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veya işçiyi işe alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir. 4. Resim ve Harç Muafiyeti: Bu belgeler her türlü resim ve harçtan muaftır.
    İş Kanunu 28 madde nedir?
    İş Kanunu 69 madde nedir?
    İş Kanunu'nun 69. maddesi, gece süresi ve gece çalışmaları ile ilgilidir. Bu maddeye göre: 1. Gece en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönemdir. 2. İşçilerin gece çalışmaları 7,5 saati geçemez. 3. Bazı işlerin niteliğine ve gereğine göre veya yurdun bazı bölgelerinin özellikleri bakımından, gece başlangıcının daha geriye alınması veya yaz ve kış saatlerinin ayarlanması gibi düzenlemeler yapılabilir. 4. Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde, işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir (2022 değişikliği).
    İş Kanunu 69 madde nedir?
    İş Kanunu 17 ve 18 madde nedir?
    İş Kanunu'nun 17. ve 18. maddeleri şu şekildedir: 17. Madde: Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. İş sözleşmeleri: İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak iki hafta sonra, İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak dört hafta sonra, İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak altı hafta sonra, İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır. 18. Madde: Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
    İş Kanunu 17 ve 18 madde nedir?
    İş Kanunu 46 madde nedir?
    İş Kanunu'nun 46. maddesi, hafta tatili ücretini düzenler: Bu maddeye göre, bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde işçilere, tatil gününden önce 63. maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşuluyla yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.
    İş Kanunu 46 madde nedir?
    İş Kanunu 25 madde nedir?
    İş Kanunu'nun 25. maddesi, işverene haklı nedenle derhal fesih hakkı veren bir düzenlemeyi içerir. Bu maddeye göre, işveren aşağıdaki durumlarda iş sözleşmesini, belirli süreli sözleşmelerde sürenin bitiminden önce; belirsiz süreli iş sözleşmelerinde ise ihbar süresini beklemeksizin feshedebilir: 1. Sağlık sebepleri: İşçinin kendi kastı, düzensiz yaşam tarzı veya alkol bağımlılığı nedeniyle hastalanması ya da engelli hale gelmesi. 2. Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hususlar: İşçinin işvereni yanıltması, işveren veya ailesine hakaret etmesi, işyerinde cinsel tacizde bulunması. 3. Zorlayıcı sebepler: İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süreyle çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir durumun ortaya çıkması. 4. Gözaltına alma veya tutuklama: İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması durumunda, devamsızlığın bildirim süresini aşması. İşveren, bu hakkını kullanırken fesih bildirimini yazılı olarak yapmalı ve fesih nedenini açıkça belirtmelidir.
    İş Kanunu 25 madde nedir?
    İş Kanunu 26 madde nedir?
    İş Kanunu'nun 26. maddesi, ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınan fesih yetkisini düzenler. Bu maddeye göre: 1. İki taraftan birinin bu tür davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra bu yetki kullanılamaz. 2. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz. 3. Bu haller sebebiyle işçi veya işverenden iş sözleşmesini feshedenlerin, diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.
    İş Kanunu 26 madde nedir?
    4857 İş Kanunu 63 madde nedir?
    4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. maddesi, çalışma süresini düzenler ve şu hükümleri içerir: 1. Genel Çalışma Süresi: Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. 2. Dağıtılma Şekli: Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. 3. Yer Altı Maden İşleri: Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk saat, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir. 4. Denkleştirme Süresi: Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. 5. Yönetmelik: Çalışma sürelerinin uygulama şekilleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.
    4857 İş Kanunu 63 madde nedir?