Lezzet aracı, gıdaların lezzetini geliştirmek veya değiştirmek için kullanılan maddelere verilen genel isimdir. Başlıca lezzet aracı türleri şunlardır: Doğal lezzet maddeleri: Baharatlar, yabani otlar, uçucu yağlar, meyve suları ve konsantreleri gibi bitkisel veya hayvansal kaynaklardan elde edilen maddeler. Doğala özdeş lezzet maddeleri: Doğal ürünlerde bulunan maddelere özdeş, kimyasal prosesle izole edilen veya sentezlenen maddeler. Yapay lezzet maddeleri: Laboratuvarda sentezlenen, doğal yapı maddelerine benzemeyen ve doğal gıdalarda bulunmayan maddeler. Lezzet maddesi karışımları: Geleneksel gıda işleme yöntemleriyle hazırlanan, lezzet verici özelliği olan ürünler. Reaksiyon lezzet maddeleri: Amino grubu ve indirgen şeker içeren iki maddenin birlikte reaksiyona girmesi sonucu oluşan tat ve koku veren karışımlar. Tütsü lezzet maddeleri: Geleneksel gıdaların tütsüleme işleminde kullanılan tütsü ekstrakları.