Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıdaların bozulma çeşitleri üç ana kategoriye ayrılır:
- Mikrobiyal Bozulma: Mikroorganizmaların (mayalar, küfler, bakteriler) faaliyetleri sonucu oluşur 12. Bu mikroorganizmalar gıdada uygun ortam bulduğunda gelişir ve çoğalır 1.
- Kimyasal Bozulma: Gıdada bulunan enzimatik reaksiyonlar ve oksidasyon gibi kimyasal süreçlerden kaynaklanır 15. Örneğin, meyve ve sebzelerin kararması enzimatik reaksiyonların bir sonucudur 1.
- Fiziksel Bozulma: Hasat, taşıma ve depolama sırasında gıdanın dış etkenlere maruz kalması sonucu meydana gelir 15. Bu durumda gıdanın görünüşünde ve renginde değişiklikler olur 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: