Aksaray'ın meşhur olan bazı şeyleri şunlardır: 1. İnceelek Tatlısı: Buğday unu, süt, zeytinyağı, yumurta ve karbonat ile hazırlanan hamurun fermantasyonundan sonra açılan ince yufkaların fırında pişirilmesi ve üzerine şerbet dökülmesiyle yapılan bir tatlıdır. 2. Aksaray Köpük Helvası: Su, şeker ve sitrik asit karışımının kaynatılarak şerbet haline getirilmesi ve çöven kökünün kaynatılmasıyla elde edilen çöven suyunun eklenip soğuyuncaya kadar çırpılmasıyla yapılan helvadır. 3. Aksaray Tahinlisi: Tahin, yağ, şeker, süt ve su ile yapılan hamurun yufka şeklinde açılıp, üzerine tahinli yağ sürülerek odun ateşinde pişirilmesiyle yapılan bir pidedir. 4. Tulum Kebabı: Aksaray'da açık meralarda otlayan kuzuların kemikli etlerinin dinlendirilip, baharatlarla terbiye edilerek kuyu içinde pişirilmesiyle yapılan bir kebap türüdür. 5. Ihlara Vadisi: Güzelyurt ilçesinde yer alan, tarihi kilise ve şapelleriyle ünlü, doğa, tarih ve sanatın bir araya geldiği bir vadidir.