Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zeytin kurarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar:
- Malzeme Seçimi: Zeytinlerin bozulmaması için güvenilir bir yerden, ilaçsız zeytinler alınmalıdır 2.
- Kavanoz Seçimi: Plastik şişeler yerine, cam kavanozlar tercih edilmelidir 2.
- Su Kullanımı: Çeşme suyu değil, içme suyu kullanılmalıdır 2.
- Tuz Kullanımı: Sofra tuzu değil, doğal kaya tuzu kullanılmalıdır 25.
- Limon Kullanımı: İlk kurulum aşamasında limon veya limon suyu kullanılmamalıdır, çünkü bu zeytinlerin erimesine neden olabilir 2.
Yeşil Zeytin Kurulumu:
- Zeytinler yıkanır, kurutulur ve ezik olanlar ayıklanır 2.
- Zeytinler bıçak ile çizilir, taş ile kırılır veya hiçbir işlem yapmadan kavanozlara aktarılır 2.
- Kavanozlara zeytinlerin üzerine geçecek kadar içme suyu ve 1 kg zeytin için 250 gr kaya tuzu ilave edilir 2.
- Kapaklar kapatılıp, tuzun dağılması için kavanozlar hafifçe çalkalanır 2.
- Karanlık bir dolapta 20-30 gün dinlendirilir 2.
Siyah Zeytin Kurulumu:
- Zeytinler yıkanır ve süzülür 5.
- Kabuğu zedelenmiş, ezik, çürük zeytinler ayrılır 5.
- Zeytinler bidonlara yerleştirilir ve her 1 kilo için 1 yemek kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı şeker eklenir 5.
- Bidonların kapakları sıkıca kapatılıp, tuz ve şekerin dağılması için iyice çalkalanır 5.
- Direk güneş almayan bir yerde, 1 ay boyunca 2-3 günde bir çalkalanarak dinlendirilir 5.
Zeytinlerin tam olarak hazır olması, zeytinlerin işleme yöntemine bağlı olarak 4 ila 6 ay sürebilir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: