• Buradasın

    Yuvalama Antep usulü nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A warm, bustling Turkish kitchen with a pot of simmering yuvalama soup, hands shaping rice-and-mincemeat balls, and bowls of fresh yogurt and chickpeas nearby, steam rising invitingly.
    Antep usulü yuvalama yapmak için gerekli malzemeler:
    • Top köftesi için: 200 gram az yağlı kıyma, 1 su bardağı pirinç unu veya ıslatılarak yumuşatılmış ve mutfak robotundan geçirilmiş 1 bardak pirinç, tuz, karabiber, su 2.
    • Çorba için: 150 gram kuşbaşı et, 1 bardak önceden ıslatılmış nohut, 1 soğan, 4-5 diş sarımsak, 1,5 litre su, karabiber, tuz 2.
    • Yoğurt sosu için: Yarım kilo yoğurt, 1 yumurta, 1 çorba kaşığı un, 1 yemek kaşığı tuz, arzuya göre zeytinyağı veya tereyağı, kuru nane 2.
    Yapılışı:
    1. Bir adet soğanı, bir su bardağı nohudu, arzuya göre dört diş sarımsağı, 150 gram kuşbaşı eti ve bir adet et bulyonu bir litre suda düdüklüde haşlayın 2.
    2. Bir su bardağı pirinç unu veya robottan geçirilen pirinçleri, 200 gram kıymayı, bir tutam karabiber ve bir tatlı kaşığı tuzu ekleyerek yoğurun 2.
    3. Parçalara ayırarak elde yuvarlayın ve yuvarlarken elinizi yağlayın 2.
    4. Yuvalamaları, üstünü çok az geçecek şekilde kaynattığınız suda 10-15 dakika pişirin 2.
    5. Pişen köfteleri düdüklüye ekleyin 2.
    6. Yoğurt, yumurta, un ve tuzu karıştırarak kaynayana kadar pişirin ve pişen yoğurdu çorbaya ilave edin 2.
    7. Tereyağı veya zeytinyağı ile naneyi kavurun ve yuvalamanın üzerine dökün 2.
    Antep usulü yuvalama tarifi, farklı kaynaklarda küçük değişikliklerle de yer alabilir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Gerçek yuvalama nasıl yapılır?

    Gerçek yuvalama yapmak için gerekli malzemeler: 500 gram kuşbaşı dana eti (iri doğranmış, az yağlı); 5 su bardağı su; 1 su bardağı haşlanmış nohut; 2 su bardağı pirinç (bir gece önceden suda bekletilmiş); 250 gram dana kıyma (az yağlı); 1 çay kaşığı tuz; 1/2 çay kaşığı toz karabiber; 4 su bardağı süzme yoğurt. Üzeri için: 1 çay bardağı sıvı yağ; 1 yemek kaşığı kuru nane. Yapılışı: 1. Tencereye koyduğunuz kuşbaşı doğranmış az yağlı etleri, üzerine beş bardak su ekleyerek etler yumuşayana kadar pişirin. 2. Daha önceden haşladığınız nohutları ekleyin ve pişirmeye devam edin. 3. Bir gece öncesinden suda beklettiğiniz ve ardından süzerek kurumaya bıraktığınız pirinçleri 10-15 saniye mutfak robotundan geçirin. 4. Geniş bir kaseye robottan geçirdiğiniz pirinçleri ve dana kıymayı alın. 5. Yumuşak ve homojen bir karışım elde ettikten sonra nohut büyüklüğünde parçalar kopararak köftelerinizi şekillendirmeye başlayın. 6. Hazırladığınız köfteleri tencerede kaynamakta olan etli ve nohutlu suyun içine bırakın ve en az 15 dakika tencerenin kapağı açık kalacak şekilde pişirin. 7. Yoğurdun kesilmemesi için tenceredeki et suyundan yavaş yavaş üzerine ekleyerek ısıları eşitlemeye çalışın. 8. Ilıttığınız süzme yoğurdu azar azar fakat hızlı bir şekilde karıştırarak tencereye ekleyin. 9. Kısık ateşte bir taşım kaynatın. 10. Antep yuvalama hazır, üzerine kuru nane eklenmiş sıvı yağ gezdirerek servis edebilirsiniz. Yuvalama yaparken, nohutların daha kolay pişmesi için bir gece önceden suda bekletilmesi ve köfte harcının buzdolabında yarım saat dinlendirilmesi önerilir.

    Yuvalama çorbasının içine ne konur?

    Yuvalama çorbasının içine konan malzemeler, tarife göre değişiklik gösterebilir: Genel malzemeler: ince bulgur, un, tuz, su, kıyma, pirinç, nohut, yoğurt, tereyağı, nane, baharatlar (karabiber, kimyon, kekik, pul biber). Bazı yöresel farklılıklar: Antep yuvalama çorbası: kırmızı biber, domates, soğan, sarımsak. Aydın yöresine ait yuvalama: kırmızı mercimek, patates, havuç. Çorbanın içine eklenen malzemeler, kişisel tercihlere ve tarifin özgünlüğüne bağlı olarak değişebilir.

    Antep yuvarlama kaç saat pişer?

    Antep yuvarlamasının (yuvalama) toplam pişirme süresi yaklaşık 50-60 dakika sürmektedir. Bu süre, malzemelerin tazeliğine ve pişirme yöntemine göre değişebilir: Kuşbaşı doğranmış et ve haşlanmış nohut: Orta ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirilir. Yuvarlama köfteleri: Tencereye eklendikten sonra yaklaşık 10 dakika pişirilir. Yoğurtlu sos: Kısık ateşte birkaç dakika kaynatılır.

    Gaziantep usulü yuvalama içine ne konur?

    Gaziantep usulü yuvalama içine şu malzemeler konur: Yuvarlama köftesi için: 500 gram pirinç; 500 gram çiğ köftelik et; 1 çay kaşığı karabiber; Tuz. Yemek için: 500 gram parça et; 3 su bardağı haşlanmış nohut; 6 su bardağı sıcak su. Yoğurt sosu için: Yarım kilogram süzme yoğurt; 2 su bardağı normal yoğurt; 3 yemek kaşığı sıvı yağ; 1 adet yumurta. Üzeri için: 2 yemek kaşığı kuru nane; 1 çay bardağı zeytinyağı. Ayrıca, yuvarlama yapımında kullanılan pirinç, Türk Gıda Kodeksi Pirinç Tebliğine uygun, tam değirmenlenmiş, 1. veya 2. sınıf pilavlık pirinç veya kırık pirinç olmalıdır.

    Yuvalama hangi yöreye ait?

    Yuvalama, Gaziantep mutfağına ait bir yemektir. Ayrıca, Şanlıurfa mutfağında da benzer bir lezzet bulunmaktadır.

    Antep sofrasında ne yenir?

    Gaziantep sofrasında yenebilecek bazı yemekler: Patlıcan Kebabı. Simit Kebabı. Ali Nazik Kebabı. Antep Lahmacun. Yuvalama. Nohut Dürüm. Firik Pilavı. Şiveydiz. İçli Köfte. Kuru Dolma.

    Yuvalama etsiz olur mu?

    Evet, yuvalama etsiz yapılabilir. Etsiz yuvalama çorbası, köftelik bulgur, irmik, un, nohut, soğan, salça, mercimek ve su ile hazırlanır.