Buradasın
Yoğurttan tereyağı çıkarmak için ne yapmalı?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yoğurttan tereyağı çıkarmak için şu adımlar izlenebilir:
- Yoğurdu çalkalama: 2 su bardağı ev yoğurdu, yarım su bardağı ılık su ve yarım su bardağı buzlu su bir kavanoza konur ve yaklaşık 1 saat boyunca iyice çalkalanır 1.
- Yağı ayırma: Çalkalama sonrası üstte oluşan yağ, bir kaseye alınır 1.
- Yıkama: Yağ, üstüne yarım çay bardağı buzlu su dökülerek yıkanır 1.
- Dondurma: Yağ birleşmeye başlayınca buzlukta 5 dakika dondurulur 1.
Bu yöntem, yoğurdun üzerindeki kaymak miktarına bağlı olarak tereyağı elde etmeyi sağlar 4.
Alternatif olarak, yoğurt kaymağı kullanılarak şu yöntem de uygulanabilir:
- Kaymaklar çekilip içine sıcak su eklenir ve yağlar eriyerek yüzeye çıkana kadar çırpılır 3.
- Ardından soğuk su yavaş yavaş verilerek yağlar dondurulur 3.
- Son olarak, tereyağı tahta bir kaşıkla bir çukur kasede toplanıp sıkıştırılır ve soğuk suda yıkanır 3.
Tereyağı çıkarma işlemi için yayık adı verilen kaplar veya makineler de kullanılabilir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: