Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yayıkta tereyağı yapmak için gerekli malzemeler:
Yapım aşamaları:
- Sütün hazırlanması: Taze sütü bir gün bekleterek krema tabakasının yüzeye çıkması sağlanır 1.
- Yoğurt eklenmesi: Sütün üzerine bir miktar yoğurt eklenir ve iyice karıştırılır 1.
- Fermentasyon: Karışım, sıcak bir ortamda yaklaşık 6-12 saat bekletilir 1.
- Çalkalama: Fermente olmuş karışım, bir yayık (tereyağı çalkalama kabı) içinde çalkalanır 1. Bu işlem, yağın ayrışmasını sağlar 1.
- Yağın süzülmesi: Çalkalama işlemi tamamlandıktan sonra, elde edilen yağ süzülür ve suyu ayrılır 1.
- Tuzlama (isteğe bağlı): Son olarak, elde edilen tereyağına isteğe bağlı olarak tuz eklenir ve karıştırılır 1.
Yayık tereyağı, ayrıca mikser ve buzlu su kullanarak da yapılabilir 2:
- Toplanan kaymağı dondurucudan çıkarın ve oda sıcaklığında çözülünceye kadar bekletin 2.
- Kaymağı miksere alın ve 1-2 dk orta hızda çırpın 2.
- Kaymak pütür pütür olunca içine ılık suyu dökerek çırpmaya devam edin 2.
- Kaymak topak topak olunca içine 500 ml buzlu suyu ekleyin ve önce düşük sonra yüksek devirde çırpın 2.
- Yağ toparlanıp suyundan ayrılıncaya kadar bu işleme devam edin 2.
- Ayrılan yağı elinizle toparlayın, sıkın ve temiz ve derin bir kap içine alın 2.
- 2-3 su yıkama suyu temiz çıkıncaya kadar yağı yıkayın 2.
- Streç filmi masaya yayın, yağı ortasına koyun ve sararak şekillendirin 2.
- Yağı, buzdolabının 0 derece bölümünde veya dondurucuda muhafaza edin 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: