Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Günlük süt (pastörize süt) ve UHT süt arasında seçim yaparken, her iki sütün de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır:
Günlük sütün (pastörize süt) avantajları:
- Besin değeri: Günlük süt, A, B6, B12 vitaminleri ve kalsiyum mineralini daha iyi muhafaza eder 23.
- Tazelik: Taze süt tüketmek isteyenler için günlük süt daha uygun bir seçenektir; çünkü günlük süt, uzun ömürlü süte (UHT süt) kıyasla daha az uzun süre muhafaza edilebilir 23.
- Yaygın tüketim: Gelişmiş ülkelerde günlük süt tüketimi daha yaygındır 2.
Günlük sütün (pastörize süt) dezavantajları:
UHT sütün avantajları:
- Besin değeri: UHT sütte besin kayıpları ihmal edilecek düzeydedir 25.
- Dayanıklılık: Ambalaj açılmadığı takdirde raf ömrü 4 aya kadar uzundur 23.
UHT sütün dezavantajları:
- Katkı maddesi: UHT süt hakkında sıkça dile getirilen "sağlığa zararlıdır" ifadesi yanıltıcıdır; çünkü UHT süt işleminde katkı maddesi kullanılmaz 15. Ancak, yüksek sıcaklıklar besin değerlerine zarar verebilir 5.
Sonuç olarak, tercih kişisel ihtiyaçlara ve kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: