Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Türk mutfağını kuran tek bir kişi değil, tarihsel süreçte farklı dönemlerin ve kültürlerin etkisi ile oluşmuştur 12.
Türk mutfağının temellerinin atılmasında önemli rol oynayan dönemler şunlardır:
- Orta Asya Türk Mutfağı: Türklerin Orta Asya'da konar göçer yaşam tarzı ve hayvancılıkla uğraşmaları, mutfak kültürünün ilk temellerini oluşturmuştur 13.
- Selçuklu Mutfağı: Anadolu'nun fethinden sonra Selçuklu Türkleri, İslami anlayışın etkisiyle geleneksel Türk mutfağını geliştirerek yeni bir dönem başlatmışlardır 12.
- Osmanlı Mutfağı: Osmanlı İmparatorluğu döneminde, saray ve konaklarda ihtisaslaşmanın artmasıyla Türk mutfağı en görkemli çağlarını yaşamış ve dünyanın sayılı mutfaklarından biri haline gelmiştir 12.
- Cumhuriyet Dönemi Mutfağı: Cumhuriyet'in ilanı ile Osmanlı mutfağının ağır yemekleri yerini sebze yemeklerine bırakmış, modern Türk mutfağı şekillenmeye başlamıştır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: