Buradasın
Orta Asya Türk mutfağı nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Orta Asya Türk mutfağı, Türklerin Orta Asya'da yaşadıkları dönemde şekillenen ve günümüze kadar ulaşan yemek kültürünü ifade eder 24. Bu mutfağın temel özellikleri şunlardır:
- Et ve Hayvansal Ürünler: Orta Asya'da göçebe yaşam tarzı nedeniyle et tüketimi yaygındır ve kuzu, sığır, at eti sıkça kullanılır 15. Ayrıca pastırma ve sucuk gibi kurutulmuş et ürünleri de önemlidir 2.
- Hamur İşleri: Pide, bazlama gibi ekmekler ve mantı gibi hamur işleri Orta Asya Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir 13.
- Sebze ve Meyveler: Kabak, pancar, pırasa, havuç, soğan, sarımsak, şalgam, turp, patlıcan gibi sebzeler; erik, kayısı, şeftali, elma, kavun, karpuz gibi meyveler mutfakta kullanılır 2.
- Yoğurt ve Süt Ürünleri: Yoğurt, Türklerin bulduğu ve dünyaya yaydığı bir üründür 3. Kurut adı verilen peynir de yoğurttan elde edilir 3.
- Baharat Kullanımı: Yemeklerde baharatlar, özellikle güllaç tatlısı gibi tatlılarda bolca kullanılır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: