Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Orta Asya Türk mutfağına ait bazı örnekler şunlardır:
- Et ve et ürünleri: Koyun, keçi, sığır ve av hayvanlarının etleri sıkça tüketilirdi 135. Etin haşlama, buharda pişirme, kızartma ve şişte çevirme gibi çeşitli pişirme yöntemleri vardı 1.
- Tahıllar ve unlu mamuller: Buğday, arpa, darı ve pirinç gibi tahıllar ekilip, unundan yufka, pide ve erişte gibi yiyecekler yapılırdı 134.
- Sebzeler: Soğan, sarımsak, havuç, turp, biber, kabak ve patlıcan gibi sebzeler bilinirdi 13.
- Meyveler: Üzüm, dut, kavun, erik, kayısı, şeftali, elma, armut ve ayva gibi meyveler yetiştirilip tüketilirdi 13.
- İçecekler: Kımız (mayalanmış kısrak sütü), ayran, ballı hoşaf ve meyve hoşafı gibi içecekler yaygındı 14.
- Çorbalar: Tarhana, umaç ve mercimek çorbası gibi çorbalar yapılırdı 1.
- Tatlılar: Helva gibi tatlılar özel günlerde ikram edilirdi 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: