• Buradasın

    Takviye Edici Gıdalar hangi şartlarda üretilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A modern, sterile food production facility in Turkey with workers in white lab coats and hairnets carefully inspecting rows of supplement capsules on a conveyor belt under bright, clean lighting.
    Takviye edici gıdaların üretimi aşağıdaki şartlara tabidir:
    • Onay: Takviye edici gıdalar onay alınmadan üretilemez, ithalatı yapılamaz ve piyasaya arz edilemez 123.
    • Kayıt: Üretim yapan işletmeler, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre kayıt yaptırmak zorundadır 125.
    • Teknik ve hijyenik şartlar: Üretim, asgari teknik ve hijyenik şartlar ile HACCP (Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) ilkelerine uygun olarak yapılmalıdır 1.
    • Analiz raporları: Gıdaların bileşiminde bulunan besin öğelerini gösteren analiz raporları sunulmalıdır 15.
    • Günlük alım dozu: Her bir takviye edici gıdanın tavsiye edilen günlük alım dozu belirtilmelidir 15.
    Ayrıca, takviye edici gıdalarda kullanımına izin verilen etken maddeler Ek-1, Kısıtlı Maddeler Listesi ve Bitki Listesi'ne uygun olmalıdır 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Takviye edici gıda ne işe yarar?

    Takviye edici gıdalar, sağlıklı vücut fonksiyonlarını desteklemeye yönelik olup, kullanmak için hasta olmayı gerektirmez. Başlıca faydaları: Kemik sağlığını destekler. Enerji metabolizmasına katkı sağlar. Sinir sistemini destekler. Bağışıklık sistemini destekler. Sindirim sistemine yardımcı olur. Takviye edici gıdalar, ilaç yerine geçmez ve tedavi edici bir etkisi yoktur.

    Takviye Edici Gıdalar Reklam Kurulu'na tabi mi?

    Evet, takviye edici gıdalar Reklam Kurulu'na tabidir. Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, takviye edici gıdaların reklamlarını, tüketicileri yanıltan veya tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden yönlerden inceler ve gerekli idari yaptırımları uygular.

    Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği Nedir?

    Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği, takviye edici gıdaların ithalatı, üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla 2 Mayıs 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yönetmeliğin kapsamı: Takviye edici gıdaları ithal eden, üreten, işleyen ve piyasaya arz eden işletmelerin kayıt ve onay işlemleri; Gıdaların ithalatı, üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzı; Gıdaların onayı, izlenebilirliği ve işyeri sorumlulukları; Takviye Edici Gıda Komisyonu'nun kuruluşu, çalışma usul ve esasları. Yönetmeliğin dayanağı, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 28. maddesidir. Yönetmeliğin bazı maddeleri: Takviye edici gıdalar onay alınmadan üretilemez, işlenemez, ithalatı yapılamaz ve piyasaya arz edilemez. Gıda işletmecisi, ürettiği, işlediği, ithal ettiği veya piyasaya arz ettiği gıdaların gıda güvenilirliği şartlarına uymadığını değerlendirdiğinde, söz konusu gıdaları toplamakla yükümlüdür. Takviye edici gıdalar, ithalatçısının veya üreticisinin kendi satış yerlerinde veya beyan ettiği alan adı ve URL adreslerinde satışa sunulmalıdır.

    Gıda sektörü neleri kapsar?

    Gıda sektörü, gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar olan tüm süreçleri kapsar. Kapsamına giren bazı alanlar: Tarım ve hayvancılık. Gıda işleme. Satış ve pazarlama. Toptan dağıtım. Perakende satış. Düzenleme. Eğitim. Araştırma ve geliştirme. Finansal hizmetler.

    Gıda sektöründe hangi üretim sistemleri kullanılır?

    Gıda sektöründe kullanılan üretim sistemleri şunlardır: 1. Sürekli Üretim Sistemleri: Ürünün bir akış hattında birbirini takip eden sıralı işlemler ile üretildiği sistemlerdir. 2. Esnek Üretim Sistemleri: Üretim araçlarının tümüne ilişkin kararların bütünleşik şekilde yönetilebildiği sistemlerdir. 3. Parti Üretim Sistemleri: Belirli sayıdaki aynı türden ürünün gruplandığı ve genel maksatlı makine ve donanım kullanılarak toplu şekilde işlendiği üretim süreçlerini tarif eder. 4. Proje Temelli Sistemler: Özgün olarak tasarlanan ve tekil olarak üretilen ürünler için kullanılır.

    Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği'ne göre hangi ürünler takviye edici gıda olarak değerlendirilmez?

    Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği'ne göre aşağıdaki ürünler takviye edici gıda olarak değerlendirilmez: Sakız, macun, çikolata, bonbon şeker, saplı şeker, bar, alkolsüz içecek, kahve, çay vb. gıdalar. Etken maddeler katılarak üretilen ürünler (örneğin, sakız, macun, çikolata içine etken madde katılması). 3 yaş altı küçük çocuklara yönelik takviye edici gıdalar (bu yaş grubuna katkı maddesi kullanılamaz). Bal, keçiboynuzu özü, sirke, tahin, pekmez, zeytinyağı, meyve suyu gibi gıdalar.

    Takviye Edici Gıda Analizleri Nelerdir?

    Takviye edici gıda analizleri, ürünlerin güvenilirlik ve kalite standartlarını belirlemek için yapılan çeşitli testleri içerir. Bu analizler arasında şunlar bulunur: Vitamin ve mineral analizleri: A, D, E, K, ß-carotene, C, B1, B2, B3, B6, B7, B9 gibi vitaminlerin yanı sıra cıva, kadmiyum, kurşun, arsenik gibi ağır metallerin ve demir, çinko, bakır, mangan, kalsiyum, fosfor, selenyum, sodyum gibi minerallerin analizleri. Etkinlik ve stabilite analizleri: Ürünün etkinliği ve zaman içindeki stabilitesi değerlendirilir. İçermez analizleri: Pestisit, GDO, mikotoksin, domuz eti aranması gibi testler yapılır. Organoleptik duyusal analizler: Ürünün tat, koku ve görünüm gibi özelliklerinin değerlendirilmesi. Yapay tatlandırıcı analizleri: Aspartam, asesülfam K, sakarin gibi tatlandırıcıların kontrolü. Katkı maddeleri analizleri: Benzoik asit, boya aranması gibi testler yapılır. Karbonhidrattan gelen enerji analizi: Ürünün içerdiği karbonhidratların sağladığı enerji miktarı belirlenir.