Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Süt yağı ayırma işlemi iki farklı şekilde yapılabilir:
- Doğal yolla ayırma 12. Sütte ortalama %3,7 oranında bulunan süt yağı, süt serumunda emülsiyon hâlinde bulunur 12. Sütün kaynatılması sonucu üzerinde kaymak tabakası oluşur ve bu kaymak tabakası bir başka kaba alınarak süt yağı ayrılmış olur 4.
- Seperatörlerle ayırma 12. Krema seperatörleri kullanılarak süt yağı, santrifüj kuvvetinin etkisiyle sütten ayrılabilir 12. Bu seperatörler, açık tip, yarı kapalı tip ve hermetik tip olmak üzere üç grupta incelenir 2.
Ayrıca, büyük ölçekli üretim yapan işletmelerde yağ standardizasyonu otomatik olarak yapılır 2.
Evde süt yağı ayırmak için ise aşağıdaki adımlar izlenebilir:
- Süt, çelik bir tencerede kaynatılır 4.
- Süt kaynadıktan sonra üzerinde bir kaymak tabakası oluşur 4.
- Bu kaymak tabakası, bir başka kaba ayrılır 4.
- Biriktirilen kaymaklar, buzluktan çıkarılarak çözünmesi beklenir 4.
- Çözünen kaymaklar, geniş bir kaba alınıp mikserle bir süre çırpılır 4.
- Daha sonra kaymakların üzerine çok soğuk su veya buz kalıpları ilave edilerek karıştırmaya devam edilir 4.
- Sudan ayrılarak topaklaşmaya başlayan tereyağı, süzgeç veya tülbent yardımıyla iyice süzülür 4.
Süt yağı ayırma işlemi, uzmanlık gerektirdiğinden bir profesyonele danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: