Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Şımşıpe yoğurt yapımı hakkında bilgi bulunamadı. Ancak, genel olarak yoğurt yapımı için şu adımlar izlenebilir:
- Sütün hazırlanması: Derin bir tencerede süt, tülbent veya süzgeçten geçirilerek yabancı maddelerden arındırılır ve orta ateşte kaynatılır 34.
- Havalandırma: Süt, tahta kaşıkla belirli bir yönde karıştırılırken arada bir sütün bir kısmı kaşığın üzerine alınıp yukarıya kaldırıldıktan sonra geri dökülmek suretiyle havalandırılır 34.
- Kaynatma: Fokurdamaya başlayıp süt yükseldiğinde ocak en kısığa alınır ve 10 dakika daha kaynatılır 3.
- Ilıma: Ocaktan alınıp oda sıcaklığında ılımaya bırakılır 3.
- Maya ekleme: Serçe parmağı ile kontrol edildiğinde yakmayan bir ısı hissedildiğinde maya ilave edilir 3.
- Mayalama: Maya, bir kaba alınıp süt ilave edilerek karıştırılır ve sütün içine eklenir, ardından kap sarılıp 6-8 saat mayalanmaya bırakılır 34.
- Soğutma: Mayalama işleminden sonra yoğurt dolaba kaldırılır ve soğuduktan sonra tüketilmeye hazır hale gelir 34.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: