Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yoğurt mayalama püf noktaları şunlardır:
- Süt seçimi: Tam yağlı, pastörize ve taze süt kullanılmalıdır 13.
- Mayalama sıcaklığı: Süt 35-42 °C aralığında olmalıdır 1. Termometre yoksa, serçe parmağı ile kontrol edilebilir; parmağın süt içinde 7-8 saniye dayanabilmesi mayalanma için uygun sıcaklığı gösterir 14.
- Karışımın hazırlanması: Yoğurt mayası olarak taze yoğurt kullanılacaksa, mayalama öncesinde yoğurt oda sıcaklığında bekletilmelidir 1.
- Mayalama ortamı: İlk mayalanma sırasında 35-42 °C sıcaklık korunmalıdır 1. Bu, kış aylarında ısıtma ile sağlanabilir; evin sıcak bir bölümünde bekletme veya üzerini battaniye ile örtme gibi yöntemlerle sıcaklık korunabilir 1.
- Kavanozların kapatılması: Mayalama sürecinde kavanozların ağzı kapatılmaz, ancak üzeri örtüyle sarılır 14.
- Mayalama süresi: Mayalama işlemi yaz aylarında 6-8 saat, kış aylarında ise 12 saat (bir gece) sürmelidir 13.
- Dolapta bekletme: Mayalama işleminden sonra yoğurt, 4 °C sıcaklıkta bir gece buzdolabında bekletilmelidir 1.
Ayrıca, yoğurdun sulu olmaması için mayalama sırasında karışımın çok sıcak olmamasına ve mayalama süresinin çok uzun tutulmamasına dikkat edilmelidir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: