Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Sebze ve meyvelerin çabuk bozulmasının birkaç nedeni vardır:
- Yanlış saklama koşulları: Nem, sıcaklık ve gaz salınımı gibi faktörler uygun şekilde kontrol edilmezse, ürünler daha çabuk bozulabilir 3. Örneğin, domates, muz, avokado ve patates gibi ürünler buzdolabında muhafaza edilmemelidir 23.
- Etilen gazı: Bazı meyveler (elma, armut, muz gibi) olgunlaşma sürecinde etilen gazı salgılar 34. Bu gaz, yakınında bulunan diğer meyve ve sebzelerin çabuk bozulmasına neden olabilir 34.
- Suyla temas: Sebze ve meyvelerin dış yüzeyinde bulunan mumsu tabaka, onları çürümeye karşı korur 5. Ancak suyla temas ettiğinde bu tabaka silinir ve sebzeler daha hızlı bozulur 5.
- Hasat sonrası işlemler: Hasat sırasında ezilme, toprakla ve aletlerle temas, ürünlerin bozulmasını tetikleyebilir 1.
Bu faktörleri göz önünde bulundurarak, sebze ve meyveleri doğru koşullarda saklamak bozulmaları önleyebilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: