Osmanlı mutfağında çeşitli tatlılar bulunmaktaydı, bunlardan bazıları şunlardır: 1. Baklava: Ezilmiş fıstıklarla hazırlanan, kağıt inceliğindeki yufkaların arasına yerleştirilen bir tatlıdır. 2. Künefe: Kıl inceliğinde hamur, tereyağı ve tuzsuz keçi peyniri ile yapılan bir tatlıdır. 3. Kazandibi: Yapışkan, şekerli bir sütlaç olarak da adlandırılan, tavuk, pirinç, un ve şekerle hazırlanan bir tatlıdır. 4. Kadayıf: Şerbetli tel kadayıf, yassı kadayıf ve ekmek kadayıfı gibi çeşitleri olan bir tatlıdır. 5. Elmasiye: Meyve aroması ile tatlandırılan ve renklendirilen pirinç nişastasının jöle haline getirilerek servis edildiği bir tatlıdır. 6. Zerde: Safranla yapılan, başlangıçta matemlerde ikram edilen ancak zamanla şenliklerde de sunulan bir tatlıdır.