Yeşil mercimekli ekmek yapmak için gerekli malzemeler: 1 su bardağı yeşil mercimek; 5 su bardağı un; 2-2,5 su bardağı su; 1 paket kuru maya; 1,5 çay kaşığı tuz. Hazırlanışı: 1. Mercimeği haşlayıp süzün. 2. Un ve mayayı karıştırıp ortasını çukur açın. 3. Su, mercimek ve tuzla (kışsa ılık, yaz ise soğuk suyla) hamurunuzu sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın (yaklaşık 2 saat sonunda mayalanır). 4. Yağlayıp unladığınız fırın kabına alın. 5. Bir saat kadar daha beklettikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında, üzeri kızarana kadar pişirin. Alternatif bir yeşil mercimekli ekmek tarifi: 2 diş sarımsak; 2 adet arpacık soğan; Yarım tatlı kaşığı soya sosu; Yarım tatlı kaşığı pulbiber; Yarım demet dereotu; Zeytinyağı. Hazırlanışı: 1. Yeşil mercimeği bir tencereye alın ve üzerine su ilave edip yumuşayana kadar haşlayın. 2. Tavaya biraz zeytinyağı koyun ve ince ince kıydığınız soğan ve sarımsağı ilave edip kavurun. 3. Dereotu, soya sosu, pulbiber ve tuz ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. 4. Başka bir tavada zeytinyağını kızdırıp ince dilimlediğiniz ekmekleri kızartın. 5. Ekmekleri servis tabağına alıp üzerine hazırladığınız dereotlu karışımı sürün ve haşlanmış mercimekleri yayın.