• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevapYaCevap
  • Seyahat
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve Eğitim
  • YemekYemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • YaCevap ›
    • Yemek ›

    Mayalanmaya bırakılan süt ne zaman hazır olur?

    • Teknoloji
    • YemekTarifleri
    • SütÜrünleri
    • Yoğurt

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Mayalanmaya bırakılan süt, genellikle 4-6 saat içinde hazır olur 123.
    Yoğurdun hazır olduğunu anlamak için:
    • Termometre kullanılabilir: Sütün sıcaklığı 40-45 derece olduğunda mayalama için uygun hale gelir 15.
    • Serçe parmak testi yapılabilir: Serçe parmak, sütün içinde 7-8 saniye dayanabiliyorsa, mayalama için uygun sıcaklıktadır 125.
    Mayalanma süresi, sütün başlangıç sıcaklığına ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. nefisyemektarifleri.com
        1
      2. arslansutmamulleri.com.tr
        2
      3. blog.koctas.com.tr
        3
      4. yemek.com
        4
      5. gzt.com
        5
    • Yoğurt mayalama için hangi malzemeler kullanılır?

    • Mayalama sırasında sütün sıcaklığı ne olmalıdır?

    • Yogurdun saklama koşulları nelerdir?

    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    Süt mayalama için hangi maya kullanılır?

    Süt mayalamak için kullanılabilecek mayalar: Ticari yoğurt mayası. Taze yoğurt. Nohut. Tereyağı. Ayrıca, eczaneden veya aktardan toz veya sıvı maya da temin edilebilir.
    • Gıda
    • Yoğurt
    • Mayalama
    • Tarif
    5 kaynak

    Mayalanan sütün tuttuğunu nasıl anlarız?

    Mayalanan sütün tuttuğunu anlamak için şu belirtilere dikkat edilebilir: Sıcaklık: Serçe parmağı ile sütün sıcaklığı kontrol edildiğinde, parmağın dayanabildiği ancak hafif bir yanma hissi duyduğu ısı, mayalanma için uygundur. Koku: Süt, mayalanmaya hazır olduğunda tipik bir süt kokusu yerine hafif ekşimsi bir koku yayar. Renk ve yapı: Süt, bakterilerle etkileşime girdikçe daha koyu bir beyaz veya krem rengine dönüşebilir ve zamanla kalınlaşabilir. Yüzey: Sütün üst kısmında bir kabuk veya ince bir tabaka oluşması, mayalanmanın yaklaştığının göstergesidir. Ayrıca, mayalama işlemi tamamlandıktan sonra süt, 45-50°C sıcaklıktaki bir ortamda 3,5-4 saat bekletilebilir.
    • Gıda
    • Yoğurt
    • Mayalama
    • EvdeÜretim
    5 kaynak

    45 derece sütle yoğurt mayalanırsa ne olur?

    45 derece sütle yoğurt mayalanırsa, yoğurt mayası (bakteriler) doğru şekilde aktif hale gelir ve yoğurt oluşumu başlar. Yoğurdun kıvamı ve lezzeti, mayalama sırasında sütün ve mayanın sıcaklıklarının eşit olmasına bağlıdır. Yoğurt mayalarken sütün sıcaklığı yaklaşık 45°C civarında olmalıdır.
    • Teknoloji
    • Gıda
    • Yoğurt
    • Mayalama
    5 kaynak

    Süt mayalandığında hangi değişim olur?

    Sütün mayalanması, kimyasal bir değişimdir. Bu süreçte: Organik maddeler, mikroorganizmalar tarafından değişikliklere uğratılır. Sütün yapısı değişir. Laktik asit bakterileri, süt şekerini (laktosu) laktik asite dönüştürür. Mayalanma için genellikle 37-42 °C sıcaklık aralığı uygundur.
    • Kimya
    • Gıda
    • Süt
    • Yoğurt
    • KimyasalDeğişim
    5 kaynak

    Mayalanacak süt çok sıcak olursa ne olur?

    Mayalanacak sütün çok sıcak olması durumunda yoğurt ekşimeye başlar.
    • Gıda
    • Yoğurt
    • Süt
    • Mayalama
    5 kaynak

    Mayalanan sütün fazla mayalandığı nasıl anlaşılır?

    Mayalanan sütün fazla mayalandığını anlamak için şu belirtilere dikkat edilebilir: 1. Ayrışma: Süt, mayalanma sonunda serum ayrılması yapabilir; yani sarımtırak sıvı kısımla kefirin katı kısmı ayrılabilir. 2. Ekşilik: Mayalanma süresi uzun tutulmuşsa veya sıcaklık yüksekse, sütün ekşiliği artabilir. 3. Homojen olmama: Süt, homojen bir yapıdan uzaklaşabilir ve hafifçe ayrışabilir. Bu durumlar, mayanın çok aktifleşmesi veya mayalama koşullarının yanlış ayarlanması sonucu ortaya çıkabilir.
    • Gıda
    • SütÜrünleri
    • Mayalama
    • EvdeÜretim
    5 kaynak
    A wooden spoon scoops fresh white yeast from a small ceramic bowl next to a glass bottle of milk on a sunlit kitchen counter, with a traditional Turkish tile pattern in the background.

    1 litre süte ne kadar maya konur?

    1 litre süte 1 yemek kaşığı maya konulmalıdır. Eğer yoğurt mayalamak için yine yoğurt kullanılacaksa, 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt yeterlidir. Maya miktarını az ya da fazla tutmak, yoğurdun kıvamının istenilen şekilde olmamasına neden olabilir.
    • Teknoloji
    • Talimatlar
    • YemekTarifleri
    • Gıda
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"bbda0":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/travel","title":"Seyahat","id":"travel"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"className":"PortalHeader-User"},"userIdProps":{"flag":"skin","lang":"tr","host":"yandex.com.tr","project":"neurolib","queryParams":{"utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fyemek%2Fq%2Fmayalanmaya-birakilan-sut-ne-zaman-hazir-olur-3020340739%3Flr%3D213%26ncrnd%3D68883","tld":"com.tr"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"7878238021756284834","lr":213,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1756284859930269-7214998823397983273-balancer-l7leveler-kubr-yp-sas-175-BAL","lr":"213","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"bbdaw01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"bbda1":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"food","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"bbdaw02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"bbda2":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"**Mayalanmaya bırakılan süt, genellikle 4-6 saat içinde hazır olur** [```1```](https://blog.koctas.com.tr/evde-yogurt-nasil-yapilir/)[```2```](https://www.tgrthaber.com/mavikadin/yogurt-mayalandiktan-kac-saat-sonra-dolaba-konur-mayalanan-yogurt-kac-saat-beklemeli/)[```3```](https://www.ustayemektarifleri.com/soru-ve-cevaplar/yogurt-mayalandktan-kac-saat-sonra-dolaba-atlmal). \n\nYoğurdun hazır olduğunu anlamak için:\n* **Termometre kullanılabilir**: Sütün sıcaklığı 40-45 derece olduğunda mayalama için uygun hale gelir [```1```](https://blog.koctas.com.tr/evde-yogurt-nasil-yapilir/)[```5```](https://evimicin.evidea.com/fikirler-ve-ipuclari/tarifler/yogurt-mayalamanin-puf-noktalari).\n* **Serçe parmak testi yapılabilir**: Serçe parmak, sütün içinde 7-8 saniye dayanabiliyorsa, mayalama için uygun sıcaklıktadır [```1```](https://blog.koctas.com.tr/evde-yogurt-nasil-yapilir/)[```2```](https://www.tgrthaber.com/mavikadin/yogurt-mayalandiktan-kac-saat-sonra-dolaba-konur-mayalanan-yogurt-kac-saat-beklemeli/)[```5```](https://evimicin.evidea.com/fikirler-ve-ipuclari/tarifler/yogurt-mayalamanin-puf-noktalari).\n\nMayalanma süresi, sütün başlangıç sıcaklığına ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir.","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://www.nefisyemektarifleri.com/yogurt-nasil-mayalanir/","title":"Yoğurt Nasıl Mayalanır? - Nefis Yemek Tarifleri","shownUrl":"https://www.nefisyemektarifleri.com/yogurt-nasil-mayalanir/","rel":"nofollow"},{"sourceId":2,"url":"https://arslansutmamulleri.com.tr/yogurt-mayalama-cesitleri-nelerdir/","title":"Yoğurt Mayalama Çeşitleri Nelerdir? - Arslan Süt Mamülleri","shownUrl":"https://arslansutmamulleri.com.tr/yogurt-mayalama-cesitleri-nelerdir/","rel":"nofollow"},{"sourceId":3,"url":"https://blog.koctas.com.tr/evde-yogurt-nasil-yapilir/","title":"Evde Yoğurt Yapımı: Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları","shownUrl":"https://blog.koctas.com.tr/evde-yogurt-nasil-yapilir/","rel":"nofollow"},{"sourceId":4,"url":"https://yemek.com/ev-yogurdu-tutmazsa-ne-yapariz/","title":"Ev Yoğurdu Tutmazsa Ne Yaparız? - Yemek.com","shownUrl":"https://yemek.com/ev-yogurdu-tutmazsa-ne-yapariz/","rel":"nofollow"},{"sourceId":5,"url":"https://www.gzt.com/lokma/evde-yogurt-mayalarken-dikkat-edilmesi-gerekenler-blog-3529600","title":"Evde Yoğurt Mayalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler","shownUrl":"https://www.gzt.com/lokma/evde-yogurt-mayalarken-dikkat-edilmesi-gerekenler-blog-3529600","rel":"nofollow"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"Mayalanmaya bırakılan süt ne zaman hazır olur?","homeUrl":"/yacevap","categoryUrl":"/yacevap/c/yemek","categoryTitle":"Yemek","canUseNativeShare":false,"tags":[{"href":"/yacevap/t/teknoloji","text":"Teknoloji"},{"href":"/yacevap/t/yemektarifleri","text":"YemekTarifleri"},{"href":"/yacevap/t/suturunleri","text":"SütÜrünleri"},{"href":"/yacevap/t/yogurt","text":"Yoğurt"}],"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":0,"text":"Yoğurt mayalama için hangi malzemeler kullanılır?","url":"/search?text=Yo%C4%9Furt+mayalama+i%C3%A7in+gerekli+malzemeler&promo=force_neuro"},{"id":1,"text":"Mayalama sırasında sütün sıcaklığı ne olmalıdır?","url":"/search?text=Mayalama+s%C4%B1ras%C4%B1nda+s%C3%BCt%C3%BCn+s%C4%B1cakl%C4%B1%C4%9F%C4%B1+ne+olmal%C4%B1&promo=force_neuro"},{"id":2,"text":"Yogurdun saklama koşulları nelerdir?","url":"/search?text=Yo%C4%9Furt+saklama+ko%C5%9Fullar%C4%B1&promo=force_neuro"},{"id":-1,"url":"/search?text=Mayalanmaya+b%C4%B1rak%C4%B1lan+s%C3%BCt+ne+zaman+haz%C4%B1r+olur%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"7878238021756284834","reqid":"1756284859930269-7214998823397983273-balancer-l7leveler-kubr-yp-sas-175-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":"","baseUrlWs":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isHermione":false,"isMacOS":false,"tld":"com.tr","isEmbeddedFuturis":false,"isLoggedIn":false,"brand":"yazeka","reqId":"1756284859930269-7214998823397983273-balancer-l7leveler-kubr-yp-sas-175-BAL","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"bbdaw03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"bbda3":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.gzt.com/lokma/evde-yogurt-mayalarken-dikkat-edilmesi-gerekenler-blog-3529600?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://yemek.com/firinda-yogurt-mayalama/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.defya.com.tr/blog/icerik/yogurt-mayalama-puf-noktalari-yogurt-nasil-mayalanir?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.nefisyemektarifleri.com/yogurt-nasil-mayalanir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.lezzet.com.tr/yazarlar/ibrahimarslanoglu/yazi/yogurt-nasil-mayalanir?size=16&stub=1"],"header":"Süt mayalama için hangi maya kullanılır?","teaser":"Süt mayalamak için kullanılabilecek mayalar: Ticari yoğurt mayası. Taze yoğurt. Nohut. Tereyağı. Ayrıca, eczaneden veya aktardan toz veya sıvı maya da temin edilebilir.","href":"/yacevap/c/yemek/q/sut-mayalama-icin-hangi-maya-kullanilir-2374110198","tags":[{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/yogurt","text":"Yoğurt"},{"href":"/yacevap/t/mayalama","text":"Mayalama"},{"href":"/yacevap/t/tarif","text":"Tarif"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.ustayemektarifleri.com/soru-ve-cevaplar/yogurt-mayasnn-tuttugunu-nasl-anlarz?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://bilgiyeriniz.com/yogurdun-tutmadigi-nasil-anlasilir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.dayibilir.com/soru/538063/yogurt-mayasinin-tuttugunu-nasil-anlariz?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.ustayemektarifleri.com/soru-ve-cevaplar/yogurt-tuttugunu-nasil-anlariz?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://frmsitesi.com/threads/yogurdun-mayalandigini-nasil-anlariz.863686/?size=16&stub=1"],"header":"Mayalanan sütün tuttuğunu nasıl anlarız?","teaser":"Mayalanan sütün tuttuğunu anlamak için şu belirtilere dikkat edilebilir: Sıcaklık: Serçe parmağı ile sütün sıcaklığı kontrol edildiğinde, parmağın dayanabildiği ancak hafif bir yanma hissi duyduğu ısı, mayalanma için uygundur. Koku: Süt, mayalanmaya hazır olduğunda tipik bir süt kokusu yerine hafif ekşimsi bir koku yayar. Renk ve yapı: Süt, bakterilerle etkileşime girdikçe daha koyu bir beyaz veya krem rengine dönüşebilir ve zamanla kalınlaşabilir. Yüzey: Sütün üst kısmında bir kabuk veya ince bir tabaka oluşması, mayalanmanın yaklaştığının göstergesidir. Ayrıca, mayalama işlemi tamamlandıktan sonra süt, 45-50°C sıcaklıktaki bir ortamda 3,5-4 saat bekletilebilir.","href":"/yacevap/c/yemek/q/mayalanan-sutun-tuttugunu-nasil-anlariz-3256597785","tags":[{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/yogurt","text":"Yoğurt"},{"href":"/yacevap/t/mayalama","text":"Mayalama"},{"href":"/yacevap/t/evdeuretim","text":"EvdeÜretim"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://gayecedotcom.wordpress.com/2015/05/07/yogurt-kac-derecede-mayalanir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://canimanne.com/yogurt-mayalama.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://blog.koctas.com.tr/evde-yogurt-nasil-yapilir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.milliyet.com.tr/gundem/yogurt-kac-saatte-mayalanir-yogurdun-mayalanma-derecesi-ve-suresi-6335862?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.gidanotlari.com/yogurt-mayalamanin-puf-noktalari/?size=16&stub=1"],"header":"45 derece sütle yoğurt mayalanırsa ne olur?","teaser":"45 derece sütle yoğurt mayalanırsa, yoğurt mayası (bakteriler) doğru şekilde aktif hale gelir ve yoğurt oluşumu başlar. Yoğurdun kıvamı ve lezzeti, mayalama sırasında sütün ve mayanın sıcaklıklarının eşit olmasına bağlıdır. Yoğurt mayalarken sütün sıcaklığı yaklaşık 45°C civarında olmalıdır.","href":"/yacevap/c/yemek/q/45-derece-sutle-yogurt-mayalanirsa-ne-olur-3570368969","tags":[{"href":"/yacevap/t/teknoloji","text":"Teknoloji"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/yogurt","text":"Yoğurt"},{"href":"/yacevap/t/mayalama","text":"Mayalama"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://eodev.com/gorev/12800035?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.hurriyet.com.tr/egitim/sutun-mayalanmasi-fiziksel-mi-kimyasal-mi-sutun-mayalanmasi-nasil-olur-ve-hangi-bakteri-etki-eder-42064142?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://feeddi.com/sutun-mayalanmasi-kimyasal-degisim-mi?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://arslansutmamulleri.com.tr/yogurt-mayalama-cesitleri-nelerdir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.dayibilir.com/soru/427117/sutun-mayalanmasi-nasil-olur?size=16&stub=1"],"header":"Süt mayalandığında hangi değişim olur?","teaser":"Sütün mayalanması, kimyasal bir değişimdir. Bu süreçte: Organik maddeler, mikroorganizmalar tarafından değişikliklere uğratılır. Sütün yapısı değişir. Laktik asit bakterileri, süt şekerini (laktosu) laktik asite dönüştürür. Mayalanma için genellikle 37-42 °C sıcaklık aralığı uygundur.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/sut-mayalandiginda-hangi-degisim-olur-3133239803","tags":[{"href":"/yacevap/t/kimya","text":"Kimya"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/sut","text":"Süt"},{"href":"/yacevap/t/yogurt","text":"Yoğurt"},{"href":"/yacevap/t/kimyasaldegisim","text":"KimyasalDeğişim"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://canimanne.com/yogurt-mayalama.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.milliyet.com.tr/bilgi-rehberi/tas-gibi-sulanmayan-yogurdun-puf-noktasiymis-asirlik-yogurtculardan-yogurt-mayalama-teknigi-7375962?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://gayecedotcom.wordpress.com/2015/05/07/yogurt-kac-derecede-mayalanir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.alem.com.tr/yasam/evde-yogurt-yaparken-dikkat-edilmesi-gerekenler-1081019?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://yemek.com/yogurt-yaparken-yapilan-hatalar/?size=16&stub=1"],"header":"Mayalanacak süt çok sıcak olursa ne olur?","teaser":"Mayalanacak sütün çok sıcak olması durumunda yoğurt ekşimeye başlar.","href":"/yacevap/c/yemek/q/mayalanacak-sut-cok-sicak-olursa-ne-olur-483708081","tags":[{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/yogurt","text":"Yoğurt"},{"href":"/yacevap/t/sut","text":"Süt"},{"href":"/yacevap/t/mayalama","text":"Mayalama"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://motorkulubu.com/threads/suetuen-mayalanmaya-hazir-oldugunu-nasil-anlariz.109650/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.dogalmaya.com/mayamiz-kulturumuz/sut-kefiri-hakkinda-en-sik-sorulan-sorular/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.kefirdanem.com/kefirin-mayalandigini-anlamak/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://feeddi.com/sutun-mayalandigini-nasil-anlariz?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://blog.koctas.com.tr/evde-yogurt-nasil-yapilir/?size=16&stub=1"],"header":"Mayalanan sütün fazla mayalandığı nasıl anlaşılır?","teaser":"Mayalanan sütün fazla mayalandığını anlamak için şu belirtilere dikkat edilebilir: 1. Ayrışma: Süt, mayalanma sonunda serum ayrılması yapabilir; yani sarımtırak sıvı kısımla kefirin katı kısmı ayrılabilir. 2. Ekşilik: Mayalanma süresi uzun tutulmuşsa veya sıcaklık yüksekse, sütün ekşiliği artabilir. 3. Homojen olmama: Süt, homojen bir yapıdan uzaklaşabilir ve hafifçe ayrışabilir. Bu durumlar, mayanın çok aktifleşmesi veya mayalama koşullarının yanlış ayarlanması sonucu ortaya çıkabilir.","href":"/yacevap/c/yemek/q/mayalanan-sutun-fazla-mayalandigi-nasil-anlasilir-3595603369","tags":[{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/suturunleri","text":"SütÜrünleri"},{"href":"/yacevap/t/mayalama","text":"Mayalama"},{"href":"/yacevap/t/evdeuretim","text":"EvdeÜretim"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://feeddi.com/1-lt-sute-kac-kasik-maya-konur?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://gocreativ.com.tr/sute-cok-maya-konursa-ne-olur/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://envirocon.com.tr/acmaya-ne-kadar-seker-konur/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.dayibilir.com/soru/427141/1-litre-sute-ne-kadar-maya-konur?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://blog.koctas.com.tr/evde-yogurt-nasil-yapilir/?size=16&stub=1"],"header":"1 litre süte ne kadar maya konur?","teaser":"1 litre süte 1 yemek kaşığı maya konulmalıdır. Eğer yoğurt mayalamak için yine yoğurt kullanılacaksa, 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt yeterlidir. Maya miktarını az ya da fazla tutmak, yoğurdun kıvamının istenilen şekilde olmamasına neden olabilir.","href":"/yacevap/c/yemek/q/1-litre-sute-ne-kadar-maya-konur-1078724893","tags":[{"href":"/yacevap/t/teknoloji","text":"Teknoloji"},{"href":"/yacevap/t/talimatlar","text":"Talimatlar"},{"href":"/yacevap/t/yemektarifleri","text":"YemekTarifleri"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"}],"imageThumbProps":{"alt":"A wooden spoon scoops fresh white yeast from a small ceramic bowl next to a glass bottle of milk on a sunlit kitchen counter, with a traditional Turkish tile pattern in the background.","src":"https://avatars.mds.yandex.net/get-neurolib-art/16270576/picture-ZOJJ9TG2DHyYqxCvwMOd/orig"}}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"bbdaw04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"bbda4":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"bbdaw05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"bbda5":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"url":"https://www.tiktok.com/@yandex.turkiye","type":"tiktok","title":"TikTok"},{"url":"https://www.youtube.com/@YandexTurkiye","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://www.facebook.com/YandexComTr","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://www.instagram.com/yandex__turkiye/","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://x.com/yndxturkiye","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"bbdaw06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}