Sütün maya tutmamasının birkaç nedeni olabilir: Sütün sıcaklığı: Sütün sıcaklığı 42-45°C arasında olmalıdır. Ortam sıcaklığı: Bulunulan ortam soğuksa, sütün çabuk soğumasına neden olur ve bu da mayalanmayı engeller. Maya kalitesi: Mayalama işlemi için kullanılan yoğurt mayası yeterince kaliteli değilse ya da bozulmuşsa yoğurt tutmayabilir. Fazla maya kullanımı: Süte gerekenden fazla miktarda maya katılmış olabilir. Mayalama süresi: Mayalama süresi gerektiğinden uzun tutulmuş olabilir. Sütün tazeliği: Sütün bayat ya da bozuk olması da mayalanmayı engelleyen etkenlerden biridir. Sütün yağı: Gebe olan inekten sağılmış sütte yoğurdun tutmama ihtimali bulunmaktadır. Bu faktörlerin kontrol edilmesi, sütün maya tutmasını sağlayabilir.