Hakiki Maraş Çemesi (Çemeni) Tarifi için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları şunlardır: Malzemeler: - 1 kg pul biber - 1 kg kemikli yağlı et - 1 çorba kasesi dolusu sarımsak - 9'ar gram karabiber, kimyon, yenibahar, çemen tozu (boy), kişniş - 250 gr tereyağı veya zeytinyağı - 1 çay bardağı sızma zeytinyağı - Yeterince tuz Yapılışı: 1. Kemikli eti haşlayarak liğme liğme dökülmesini sağlayın. 2. Pulbiberi karıştırma kabına alın ve baharatları ekleyin. 3. Ezilmiş sarımsağı ve etin suyunu yavaş yavaş pulbibere ekleyin, kıvamı kek hamuru gibi olmalı. 4. Bir tavada tereyağı ve zeytinyağını kızartın ve karışımı ekleyin. 5. Tuz ayarını yapıp üzerini kapatın ve 12 saat bekletin. 6. Daha sonra kavanozlara yerleştirip buzdolabında saklayın. Çemene normal su ilavesi yapılmamalıdır, aksi halde küflenme olabilir.