Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Lavaş, katırma, jupka ve yufka — Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'de yaygın olan oklava veya elle açılan yuvarlak veya oval biçimli ince ekmek türleridir 13.
Özellikleri:
- Malzeme: Buğday veya çavdar unu, mayalı veya mayasız 15.
- Pişirme: Türkiye'de lavaş mayalı olarak tandırda, yufka ise mayasız hamurdan yapılarak sac üzerinde pişirilir 15. Kazakistan ve Kırgızistan'da açılan ekmek büyük kazanlarda köz ateşinde ısıtılır 1.
- Kullanım: Günlük tüketimin yanı sıra bayram, mevlit, düğün, ölüm gibi özel gün ve törenlerde de yapılır 15.
Kültürel önemi:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: