• Buradasın

    Kars hengel mantısı nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kars hengel mantısı yapmak için gerekli malzemeler:
    • Hamur için: 2 kase un, 2 yumurta, 2 su bardağından biraz az su, tuz 1.
    • Sosu için: 2 büyük kase sarımsaklı yoğurt, yarım paket margarin, 1 kuru soğan 1.
    Yapılışı:
    1. Hamur malzemelerini karıştırarak kulak memesinden biraz sert bir hamur elde edin 1.
    2. Hamuru 20 dakika dinlendirin 5.
    3. Oklavayla incecik açtığınız hamuru, oklavayla sarıp üstünden uzunlamasına keserek uzun şeritler elde edin 1.
    4. Uzun şeritleri kare kare kesin ve kaynayan suda haşlayın 1.
    5. Kaynamaya başladıktan sonra altını kapatıp süzün 1.
    6. Soğumasını bekledikten sonra üzerine bolca sarımsaklı yoğurt dökün ve hazırladığınız soğanı gezdirin 1.
    Hengel, sade soğanlı sos ile servis edilebileceği gibi kıymalı olarak da hazırlanabilir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Hingel ve mantı aynı mı?

    Hingel ve mantı aynı değildir, ancak her ikisi de içli veya içsiz bir tür mantıdır. Hingel, Kafkasya'da ortaya çıkmış, Türkiye'de Artvin, Ardahan, Çorum, Sivas, Doğu Karadeniz, Erzurum, Kars gibi bölgelerde yapılan bir mantı türüdür. Mantı ise Türkiye'nin farklı bölgelerinde çeşitli şekillerde yapılan bir yemektir, örneğin Kayseri, Sinop mantısı gibi. Erzurum hıngeli, 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

    Mantının içine ne konur?

    Mantı içine az yağlı kıyma, soğan, karabiber, pul biber ve tuz konur. İç harç olarak kıyma yerine patates veya yeşil mercimek de kullanılabilir.

    Hengel nerenin yemeği?

    Hengel, Kafkasya'da ortaya çıkmış, içsiz veya içli bir tür mantıdır. Türkiye'de Artvin ve çevresi, Ardahan, Çorum, Sivas, Doğu Karadeniz, Erzurum, Kars gibi bölgelerde yapılır. Ayrıca, Dağıstan başta olmak üzere Kafkasya'nın birçok yerinde benzer isimlerle bilinir.

    Kars mantısı içinde ne var?

    Kars mantısının içinde genellikle kıyma, soğan, karabiber ve tuz karışımı bulunur. Diğer malzemeler ise tarifine göre değişiklik gösterebilir: Patatesli peynirli Kars mantısında haşlanmış patates, lor peyniri, maydanoz, taze soğan ve sıvı yağ kullanılır. Hangel tarifinde ise yufkaların içine tereyağı, salça ve yoğurtlu sos eklenir.

    Hingel mantısı hangi yöreye ait?

    Hingel mantısı, Kafkasya kökenli bir yemek olup, Azerbaycan, Rusya'nın Dağıstan bölgesi ve Türkiye'de farklı isimlerle ve benzer tariflerle yapılmaktadır. Türkiye'de hingel mantısının yapıldığı bazı bölgeler: Artvin ve çevresi, özellikle Şavşat ilçesi; Ardahan; Sivas; Erzurum; Kars.

    Kars Mantısı hangi yöreye ait?

    Kars mantısı, diğer adıyla hingel, Kars ve Erzurum yöresine aittir. Hıngel mantısı, Orta Asya ve Kafkas yemeği olarak da bilinir.