Buradasın
Helva çeşitleri Osmanlıdan günümüze nasıl gelmiştir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Helva çeşitleri, Osmanlı'dan günümüze çeşitli ritüel ve geleneklerle gelmiştir.
Osmanlı döneminde helva, saray mutfağında özel bir yere sahipti ve "helvahane" adı verilen ayrı bir bölümde üretilirdi 24. Helvanın yapımında nişasta, irmik, sade yağ, un, bal gibi malzemeler kullanılırdı 2. Ayrıca, helva sohbetleri adı verilen sosyalleşme etkinlikleri de düzenlenirdi 24.
Günümüze ulaşan bazı Osmanlı helvası çeşitleri şunlardır:
- Sabuniye helvası: 14. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişi vardır ve bademli ve sade olmak üzere iki çeşidi bulunur 2.
- Gaziler helvası: Un helvasından farklı olarak tel tel dökülmesi nedeniyle irmik kullanılarak yapılırdı 5.
Günümüzde ise helva, hem geleneksel hem de modern sunumlarla sofralarda yer almakta ve çeşitli tatlılarda kullanılmaktadır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: