• Buradasın

    Yargıtay işçinin haklı nedenle fesih hakkını nasıl değerlendirir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yargıtay, işçinin haklı nedenle fesih hakkını değerlendirirken 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesi çerçevesinde belirlenen durumları göz önünde bulundurur 34. Bu durumlar üç ana başlık altında toplanabilir:
    1. Sağlık Sebepleri: İşçinin yaptığı iş, onun sağlığı veya yaşamı için tehlike oluşturuyorsa işçi haklı fesih yapabilir 34.
    2. Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Aykırılık: İşverenin işçiye veya ailesine hakaret etmesi, cinsel tacizde bulunması, işçinin ücretini eksik veya hiç ödememesi gibi durumlar haklı fesih sebebidir 23.
    3. Zorlayıcı Sebepler: İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek doğal afetler, salgın hastalıklar veya ulaşımın kesilmesi gibi durumlar zorlayıcı sebep olarak değerlendirilir 34.
    Ayrıca, işçinin haklı nedenle feshi için altı iş günü içinde işverene bildirimde bulunması ve bir yıl içinde fesihi gerçekleştirmesi gerekmektedir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    İşten ayrılan işçi tekrar işe alınabilir mi Yargıtay kararı?

    Evet, işten ayrılan bir işçi, aynı işyerinde tekrar işe alınabilir ve bu konuda Yargıtay kararları da bu yöndedir. Yargıtay'ın bir kararında, işçinin kıdem tazminatı alarak işten ayrılması durumunda bile, daha sonra aynı işverene bağlı başka bir işyerinde çalışmaya başladığında önceki çalışmalarının kıdem hesabına dahil edileceği belirtilmiştir. Ayrıca, toplu işten çıkarma nedeniyle işten ayrılan işçilerin, altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işe alınmaları durumunda, nitelikleri uygun olan eski işçilerin tercih edilmesi gerektiği de Yargıtay tarafından vurgulanmıştır.

    İşverenin zam yapmaması haklı fesih mi?

    İşverenin zam yapmaması, işçi için doğrudan haklı fesih sebebi değildir. Ancak, iş sözleşmesinde ücrete yapılacak zam konusunda bir düzenleme varsa ve işveren bu zammı yapmıyorsa, işçi iş sözleşmesini haklı sebeple feshedebilir. Kıdem tazminatı hakkı ise, iş sözleşmesinin feshedilme şekline ve iş sözleşmesinde yer alan özel koşullara bağlı olarak değişir.

    Haklı fesih hakkı ne kadar süre geçerlidir?

    Haklı fesih hakkı için geçerli süreler, feshe yol açan duruma göre değişiklik gösterir: 1. Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık durumunda, fesih sebebinin öğrenilmesinden sonra 6 iş günü içinde haklı fesih hakkı kullanılmalıdır. 2. Diğer haklı fesih sebeplerinde ise, fesih hakkı genellikle 1 yıl içerisinde kullanılmalıdır. Bu süre, fesih sebebinin öğrenilmesinden başlar ve zaman aşımına uğramaması için bu süre içinde işlemler tamamlanmalıdır. Bu süreler, iş kanunlarına göre belirlenmiştir ve uyulması gereken yasal süreçlerdir.

    İşçinin haklı nedenle fesih hakkı hangi maddelerde düzenlenmiştir?

    İşçinin haklı nedenle fesih hakkı, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesinde düzenlenmiştir.

    İş hukuku Yargıtay uygulamaları nelerdir?

    İş hukuku Yargıtay uygulamaları kapsamında öne çıkan bazı kararlar şunlardır: 1. İşe İade Davaları: İşverenin işçiyi geçerli bir neden olmaksızın işten çıkarması durumunda, işçi işe iade davası açabilir. 2. Mobbing (Psikolojik Taciz): İşçiye karşı sistematik baskı uygulanması durumunda, işçi manevi tazminat talebinde bulunabilir. 3. İş Kazası Davaları: İşverenin iş güvenliği tedbirlerini almadığı durumlarda işçi iş kazasına uğrarsa, işveren sorumlu tutulur. 4. Fazla Mesai Ücreti: İşçinin fazla mesai yaptığı durumlarda, normal ücretinin %50 fazlasını talep etme hakkı vardır. 5. Arabuluculuk: 2018 yılından itibaren iş davalarında arabuluculuk, dava öncesinde zorunlu hale getirilmiştir.

    TBK madde 439 yargıtay kararı nedir?

    Türk Borçlar Kanunu (TBK) madde 439 ile ilgili Yargıtay kararlarına aşağıdaki kaynaklardan ulaşabilirsiniz: 1. turkhukuksitesi.com: TBK madde 439'un şerhleri ve içtihatları bu sitede yer almaktadır. 2. av-saimincekas.com: TBK madde 439'un mevzuat ve yorum bilgileri bu sayfada bulunmaktadır. 3. atif.sobiad.com: Sobiad Atıf Dizini'nde, TBK madde 439'un hizmet akdini haksız fesheden işçilerle ilgili yargı kararlarına atıflar mevcuttur.

    İşverenin haklı nedenle fesih hakkı hangi maddelerde düzenlenmiştir?

    İşverenin haklı nedenle fesih hakkı, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinde düzenlenmiştir.