• Buradasın

    Prim ödemeleri avans olarak gösterilebilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Prim ödemeleri, avans olarak gösterilebilir. Bu durum, çalışanın ileride hak edeceği ücretin önceden talep edilmesi anlamına gelir 13.
    Ancak, İş Kanunu'nda prim ödemelerinin avans olarak değerlendirilmesiyle ilgili doğrudan bir düzenleme bulunmamaktadır 4. Bu konuda boşlukları dolduran Borçlar Kanunu'nda, primlerin ödendiği ayın kazancına dahil edilerek prime tabi tutulacağı belirtilmektedir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Prim tahakkuku nasıl yapılır?

    Prim tahakkuku, bir işletmede hizmet veren personellerin maaş ve prim ödemelerinin yapılması için ilk olarak bu ödemenin yapılacağını belirten bir tahakkuk belgesi düzenlenerek gerçekleştirilir. Tahakkuk belgesi üzerinde yer alan bazı bilgiler: - Ödeme tarihi; - Net maaş veya prim tutarı; - Masraf türü (isteğe bağlı); - Açıklama (isteğe bağlı). SGK prim tahakkuku ise işverenlerin, çalışanları için SGK'ya yapması gereken prim ödemesi tutarını gösteren bir belgedir ve bu belgede ayrıca şu bilgiler yer alır: - Kullanıcı ve sicil numarası; - Açıklamalar, kişi sayısı, gün sayısı gibi bilgiler; - Prim tutarı detayları, işsizlik sigortası ve damga vergisi tutarları. Tahakkuk belgesi, mali müşavir aracılığıyla veya bireysel olarak vergi dairesine teslim edilen beyannamelerin incelenmesi ve onaylanması sonrasında alınabilir.

    Prim ödemeleri ücretten istisna mı?

    Prim ödemeleri, belirli koşullar altında ücretten istisna edilebilir. 7349 sayılı kanun ile yapılan değişikliğe göre, hizmet erbabının ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri gelir vergisinden istisna edilmiştir. Ancak, ihbar tazminatı gibi gelir vergisinden müstesna olan tazminatlar arasında prim ödemeleri yer almamaktadır.

    Avans ödemesi prim olarak sayılır mı?

    Avans ödemesi, prim olarak sayılmaz çünkü avans, çalışanın hak ettiği ücretten önceden yapılan bir ödeme olarak kabul edilir. Prim ise, çalışanın performansını veya katkısını ödüllendirmek amacıyla verilen ek ödemelerdir ve bu ödemeler prime esas kazançlar arasında yer alır.

    Prim avansı hangi hesapta izlenir?

    Prim avansı, 196 Personel Avansları Hesabı'nda izlenir.

    Yargıtay prim avansı nedir?

    Yargıtay'a göre prim avansı, işçinin başarılı bir şekilde yaptığı işin karşılığı olarak ödüllendirilmesi amacıyla ödenen ek bir ücrettir. Prim avansı ile ilgili bazı Yargıtay kararları: - Prim ödemelerinin iş yeri uygulaması haline gelmesi: İş sözleşmesinde yer almasa dahi, işverence düzenli olarak yapılan prim ödemeleri, iş yeri şartı niteliği taşır ve işveren tarafından tek taraflı olarak ortadan kaldırılamaz. - Primin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması: Devamlılık gösteren prim ödemeleri, kıdem tazminatına esas alınacak ücretin tespitinde dikkate alınır.

    Ücret avansı nasıl hesaplanır?

    Ücret avansı hesaplaması, işverenin politikasına ve avansın amacına bağlı olarak değişir. Örneğin, bazı işyerlerinde çalışanların maaşlarının %50'sine kadar avans verilebilirken, bazı işyerlerinde bu oran %25'tir. Borçlar Kanunu'na göre ise, çalışanın hizmetiyle orantılı olacak şekilde avans ödemesi yapılır.

    Dışarıdan prim ödeme hangi statüde?

    Dışarıdan prim ödeme, isteğe bağlı sigortalılık statüsünde yer alır.