• Buradasın

    İş yerinde idari izin nasıl kullanılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İş yerinde idari izin, genellikle kamu çalışanları için geçerli olan bir izin türüdür 24. Özel sektör çalışanları için ise doğrudan bir idari izin uygulaması yoktur 24.
    Kamu çalışanları için idari izin kullanımı şu şekilde gerçekleşir:
    1. Resmi yazıyla ilan edilir: İdari izin, devlet tarafından yayımlanan genelgeler veya Cumhurbaşkanlığı duyuruları doğrultusunda verilir 24.
    2. Bireysel başvuru değil, merkezi otorite kararı: Çalışanlar, bireysel olarak başvuru yapmazlar, izin kararı merkezi otorite tarafından alınır 2.
    3. Maaş ve haklar etkilenmez: İdari izinli olunan günlerde çalışanların maaşları, sosyal hakları ve hizmet süreleri etkilenmez 24.
    İzin süresi boyunca çalışanlar, fiilen görevli sayılırlar ve çalışmıyor olsalar bile tam maaş almaya devam ederler 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Yıllık izin dışında hangi izinler var?
    Yıllık izin dışında çeşitli izin türleri şunlardır: 1. Babalık İzni: Erkek çalışanların eşlerinin doğum yapması durumunda kullandıkları 5 günlük izin. 2. Mazeret İzni: Evlilik, ölüm, taşınma gibi özel durumlar için verilen kısa süreli izin. 3. Ücretsiz İzin: Çalışanın maaş almaksızın belirli bir süre işten uzak kaldığı izin. 4. Süt İzni: Emziren annelere, çocuk bir yaşına gelene kadar her gün verilen günlük izin. 5. Yol İzni: Yıllık izin süresince yolculuk için kullanılan ek izin günleri. 6. İdari İzin: Devlet kurumlarında ve bazı özel sektör kuruluşlarında yönetim tarafından verilen izin. 7. Eğitim İzni: Çalışanın mesleki veya akademik eğitimlere katılmak amacıyla aldığı izin.
    Yıllık izin dışında hangi izinler var?
    İdari izinde çalışma yasağı var mı?
    İdari izinde çalışma yasağı, özel sektör çalışanları için geçerlidir. İdari izin, sadece kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar ve diğer kamu görevlileri için tanınan bir izin türüdür.
    İdari izinde çalışma yasağı var mı?
    İdari izin hakkı kaç gün?
    İdari izin hakkı ile ilgili doğrudan bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, yıllık izin hakkı kapsamında, idari izinlerin yıllık izin süresinden düşülüp düşülmeyeceği düzenlenmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre, yıllık izin hesabında hafta tatilleri izin süresinden sayılmaz.
    İdari izin hakkı kaç gün?
    Memur izin yönetmeliği nasıl?
    Memur izin yönetmeliği, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102-113. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre memurlara çeşitli izin hakları tanınmaktadır: 1. Yıllık İzin: Hizmet süresi 1-10 yıl arasında olan memurlar 20 gün, 10 yıldan fazla olanlar ise 30 gün yıllık izin kullanabilir. 2. Doğum İzni: Kadın memurlar doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta izin yapar. 3. Hastalık İzni: Kanser gibi uzun süreli hastalıklarda 18 aya kadar, diğer hastalıklarda ise 12 aya kadar izin verilebilir. 4. Mazeret İzni: Memura, eşinin doğum yapması halinde 10 gün babalık izni, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da yakınlarının ölümü durumunda 7 gün izin verilir. 5. Ücretsiz İzin: Memura, belirli koşulları sağlaması durumunda 18 ay daha ücretsiz izin verilebilir. İzin talepleri yazılı olarak yapılır ve kurumun amiri tarafından onaylanır.
    Memur izin yönetmeliği nasıl?
    Hangi çalışmalar için izin gerekir?
    İzin gerektiren çalışmalar ücretli ve ücretsiz izinler olmak üzere ikiye ayrılır: Ücretli izinler şunlardır: 1. Yıllık izin: İş yerinde işe başladığı günden itibaren bir yıl çalışan işçilere verilir. 2. Doğum izni: Kadın çalışanlara hamilelik ve doğum sonrası için verilir. 3. Hastalık izni: İşçinin rahatsızlığı durumunda izin kullanmasını sağlar. 4. Ölüm izni: Çalışanın birinci derece yakınının vefatı durumunda verilir. 5. Mazeret izinleri: Evlilik, evlat edinme gibi kişisel durumlar için verilir. Ücretsiz izinler ise işverenin ve çalışanın anlaşmasıyla belirlenen sürelerde iş sözleşmesinin askıda kaldığı izin uygulamasıdır.
    Hangi çalışmalar için izin gerekir?
    Hangi hallerde izinler birleştirilebilir?
    İzinler, belirli hallerde birleştirilebilir: 1. Yıllık izin ve resmi tatil günleri: Yıllık izin alınan günlere rastlayan resmi tatiller, izin günlerinden sayılmaz. 2. Ücretsiz yol izni: Yıllık iznini başka bir şehirde geçirecek olan çalışanlar, gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işverenlerinden 4 güne kadar ücretsiz yol izni talep edebilirler. 3. Memurlarda izin birleştirme: Memurlar, yıllık izinlerini bir önceki yıl iznini kullanıp kullanmadıklarına ve kalan izin sürelerine göre birleştirebilirler.
    Hangi hallerde izinler birleştirilebilir?
    İdari izinli günlerde özel sektör çalışanları izinli sayılır mı?
    İdari izinli günlerde özel sektör çalışanları izinli sayılmaz, çünkü bu izin türü sadece 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsar.
    İdari izinli günlerde özel sektör çalışanları izinli sayılır mı?