• Buradasın

    İş Kanununa göre işçinin borçları nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İş Kanununa göre işçinin borçları şunlardır:
    1. İş Görme Borcu: İşçi, sözleşmede belirlenen işi bizzat yapmakla yükümlüdür 13.
    2. Özen ve Sadakat Borcu: İşçi, işini özenle yapmak ve işverenin menfaatlerini korumak zorundadır 14. Bu kapsamda, işverenin araçlarını ve malzemelerini usulüne uygun kullanmak ve iş sırlarını başkalarına açıklamamak da bu borca dahildir 4.
    3. Düzenlemelere ve Talimatlara Uyma Borcu: İşçi, işverenin genel düzenlemelerine ve özel talimatlarına uymak zorundadır 13.
    4. Rekabet Etmeme Borcu: İşçi, iş sözleşmesi sona erdikten sonra da işverenle rekabete girmekten kaçınmalıdır 14.
    Ayrıca, işçinin teslim ve hesap verme borcu da bulunmaktadır; bu borç kapsamında işçi, işverene aldığı paraları ve diğer değerleri derhal teslim etmek ve hesap vermekle yükümlüdür 35.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    İş Kanunu 22 madde nedir?

    İş Kanunu'nun 22. maddesi, çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi ile ilgilidir: Özeti: 1. İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. 2. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. 3. İşçi değişiklik önerisini kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. 4. İşçi bu durumda 17 ila 21. madde hükümlerine göre dava açabilir. 5. Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. 6. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.

    1475 İş Kanunu 14. madde nedir?

    1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi, işçinin belirli şartlarla işten ayrılması durumunda kıdem tazminatına hak kazanmasını düzenler. Bu maddeye göre kıdem tazminatına hak kazanma koşulları şunlardır: 1. En az bir yıllık kıdem: İşçinin, iş akdinin sona erdiği tarihte işyerinde en az bir yıl çalışmış olması zorunludur. 2. İş akdinin belirli nedenlerle sona ermesi: İşçinin ölümü, yaşlılık aylığı veya toptan ödeme almak amacıyla iş sözleşmesini feshetmesi gibi durumlar bu kapsamdadır. 3. Belgelerin sunulması: İşçinin, kıdem tazminatına hak kazandığını gösteren belgeleri işverene sunması gerekmektedir.

    İş kanununa göre 3 temel madde nedir?

    4857 sayılı İş Kanunu'na göre iş hayatının temel maddeleri şunlardır: 1. İş Sözleşmelerinin Feshi: İşçinin veya işverenin iş sözleşmesini feshetme koşulları ve ihbar süreleri belirlenir. 2. İşçinin Hakları: İşçinin ücret, doğum izni, ayrımcılık yasağı gibi hakları ve işverenin bu haklara uyma yükümlülükleri düzenlenir. 3. İşverenin Hakları: İşverenin iş disiplinini sağlama, haklı nedenlerle iş sözleşmesini feshetme ve işçileri koruma hakları tanımlanır.

    İş Kanunu 45 madde nedir?

    İş Kanunu'nun 45. maddesi, toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin haklarına aykırı hükümler konulamayacağını belirtir. Bu maddede ayrıca, işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış hakların saklı olduğu da vurgulanmaktadır.

    İş Kanunu 46 madde nedir?

    İş Kanunu'nun 46. maddesi, hafta tatili ücretini düzenler: Bu maddeye göre, bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde işçilere, tatil gününden önce 63. maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşuluyla yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.

    İş Kanunu madde 70 nedir?

    İş Kanunu'nun 70. maddesi, hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri ile ilgilidir. Bu maddeye göre, genel olarak bir işyerinde belirli çalışma saatlerinden önce veya sonra yapılması gereken bu tür işler için işin düzenlenmesi ile ilgili hükümlerden hangilerinin uygulanmayacağı veya ne gibi değişik şartlar ve usullerle uygulanacağı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikte gösterilir.

    İş Kanunu 25 madde nedir?

    İş Kanunu'nun 25. maddesi, işverene haklı nedenle derhal fesih hakkı veren bir düzenlemeyi içerir. Bu maddeye göre, işveren aşağıdaki durumlarda iş sözleşmesini, belirli süreli sözleşmelerde sürenin bitiminden önce; belirsiz süreli iş sözleşmelerinde ise ihbar süresini beklemeksizin feshedebilir: 1. Sağlık sebepleri: İşçinin kendi kastı, düzensiz yaşam tarzı veya alkol bağımlılığı nedeniyle hastalanması ya da engelli hale gelmesi. 2. Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hususlar: İşçinin işvereni yanıltması, işveren veya ailesine hakaret etmesi, işyerinde cinsel tacizde bulunması. 3. Zorlayıcı sebepler: İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süreyle çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir durumun ortaya çıkması. 4. Gözaltına alma veya tutuklama: İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması durumunda, devamsızlığın bildirim süresini aşması. İşveren, bu hakkını kullanırken fesih bildirimini yazılı olarak yapmalı ve fesih nedenini açıkça belirtmelidir.