• Buradasın

    İş kanununa göre 3 temel madde nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    4857 sayılı İş Kanunu'na göre iş hayatının temel maddeleri şunlardır:
    1. İş Sözleşmelerinin Feshi: İşçinin veya işverenin iş sözleşmesini feshetme koşulları ve ihbar süreleri belirlenir 12.
    2. İşçinin Hakları: İşçinin ücret, doğum izni, ayrımcılık yasağı gibi hakları ve işverenin bu haklara uyma yükümlülükleri düzenlenir 23.
    3. İşverenin Hakları: İşverenin iş disiplinini sağlama, haklı nedenlerle iş sözleşmesini feshetme ve işçileri koruma hakları tanımlanır 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    İş Kanunu 24 ve 25 madde nedir?
    İş Kanunu'nun 24. ve 25. maddeleri, işçinin ve işverenin haklı nedenlerle iş sözleşmesini feshetme durumlarını düzenler. İş Kanunu'nun 24. maddesi, işçinin iş sözleşmesini feshetme nedenlerini şu şekilde sıralar: 1. Sağlık sebepleri: İşin işçinin sağlığı veya yaşamı için tehlikeli olması. 2. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller: İşveren veya diğer işçilerin işçiye veya ailesine karşı onur kırıcı sözler söylemesi, cinsel tacizde bulunması gibi durumlar. 3. Zorlayıcı sebepler: İşçinin işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmasını engelleyecek zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkması. İş Kanunu'nun 25. maddesi ise işverenin iş sözleşmesini feshetme nedenlerini şu şekilde belirtir: 1. Sağlık sebepleri: İşçinin kendi kastı veya düzensiz yaşam tarzı nedeniyle hastalığa yakalanması ve bu durumun iş devamsızlığına yol açması. 2. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller: İşçinin işvereni yanıltması, işverene veya ailesine karşı suç işlemesi gibi durumlar. 3. İşçinin işine devam etmemesi: İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın işe devam etmemesi. 4. İşçinin iş güvenliğini tehlikeye atması: İşçinin kendi isteği veya savsaması nedeniyle iş güvenliğini tehlikeye düşürmesi.
    İş Kanunu 24 ve 25 madde nedir?
    İş kanunu 22/2 ne demek?
    İş Kanunu'nun 22/2 maddesi, işverenin çalışma koşullarında yapacağı esaslı değişiklikleri düzenler. Bu maddeye göre: 1. Yazılı Bildirim Zorunluluğu: İşveren, çalışma koşullarında yapacağı değişikliği yazılı olarak işçiye bildirmek zorundadır. 2. İşçinin Kabulü veya Reddi: İşçi, bu değişikliği kabul etmek zorunda değildir. 3. Anlaşma Durumu: Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. 4. Geçmişe Etkili Olamama: Çalışma koşullarında yapılan değişiklikler geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.
    İş kanunu 22/2 ne demek?
    İş Kanunu 14 madde 5 bent nedir?
    İş Kanunu'nun 14. maddesinin 5. bendi, 4447 sayılı kanunla yapılan değişiklik sonucu eklenmiştir ve emeklilik için yaş şartı dışındaki koşulları sağlayan işçilerin kıdem tazminatı hakkını düzenler. Bu bendin içeriği şu şekildedir: "506 sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatı ödenir".
    İş Kanunu 14 madde 5 bent nedir?
    İş Kanunu 17 madde nedir?
    İş Kanunu'nun 17. maddesi, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesini düzenler. Bu maddeye göre, iş sözleşmeleri şu sürelerle feshedilmiş sayılır: 1. İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak iki hafta sonra. 2. İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak dört hafta sonra. 3. İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak altı hafta sonra. 4. İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra. Bu süreler asgari olup, sözleşmelerle artırılabilir.
    İş Kanunu 17 madde nedir?
    İş Kanunu 46 madde nedir?
    İş Kanunu'nun 46. maddesi, hafta tatili ücretini düzenler: Bu maddeye göre, bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde işçilere, tatil gününden önce 63. maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşuluyla yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.
    İş Kanunu 46 madde nedir?
    İş Kanunu 45 madde nedir?
    İş Kanunu'nun 45. maddesi, toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin haklarına aykırı hükümler konulamayacağını belirtir. Bu maddede ayrıca, işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış hakların saklı olduğu da vurgulanmaktadır.
    İş Kanunu 45 madde nedir?
    İş Kanunu 17 ve 18 madde nedir?
    İş Kanunu'nun 17. ve 18. maddeleri şu şekildedir: 17. Madde: Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. İş sözleşmeleri: İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak iki hafta sonra, İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak dört hafta sonra, İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak altı hafta sonra, İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır. 18. Madde: Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
    İş Kanunu 17 ve 18 madde nedir?