• Buradasın

    İş kanunu hangi iş yerlerini kapsar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    4857 sayılı İş Kanunu, genel olarak özel sektördeki iş ilişkilerini kapsar 12.
    Kanun kapsamı dışında kalan iş yerleri ise şunlardır:
    • Kamu sektöründeki bazı işçiler 1;
    • Deniz ve hava taşıma işleri 13;
    • Ev hizmetleri 13;
    • Çıraklık ilişkileri 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    4857 sayılı iş kanunu 20. madde nedir?

    4857 sayılı İş Kanunu'nun 20. maddesi, iş sözleşmesinin feshi ve fesih bildirimine itiraz ile ilgilidir. Bu maddeye göre: 1. Fesih Bildirimi: İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. 2. Geçerli Sebebin İspatı: Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. 3. Özel Hakem ve Arabuluculuk: Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık, aynı sürede özel hakeme veya arabulucuya götürülebilir. 4. Dava Süreci: Dava, seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır ve mahkemenin veya özel hakemin kararına karşı Yargıtay'a başvurulabilir.

    4857 sayılı iş kanunu 19 madde nedir?

    4857 sayılı İş Kanunu'nun 19. maddesi, iş sözleşmesinin feshinde usulü düzenler: Maddeye göre: 1. İşveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. 2. Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. 3. Ancak, işverenin 25. maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır. 4. Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir.

    İş hukuku işyeri uygulamaları nelerdir?

    İş hukuku işyeri uygulamaları, işverenin yönetim hakkı çerçevesinde kendi inisiyatifiyle uyguladığı ve tekrarladığı fiili davranışlardır. Bazı işyeri uygulamaları örnekleri: işçilere belirli günlerde ikramiye verilmesi; lojman, giyecek ve yakacak yardımı gibi ek sosyal edimler sağlanması; doğum, ölüm, hastalık, evlenme gibi hallerde parasal yardımda bulunulması; yolda geçen süreler için ücret ödenmesi; daha uzun yıllık ücretli izin süreleri verilmesi; iş akitlerinin yasayla belirlenen önellerden daha uzun sürelere bağlı kalınarak feshedilmesi. İşyeri uygulamaları, iş sözleşmesinin bir parçası haline gelebilir ve bu durumda işçilerin bu uygulamalara dayanarak alacak talep etme hakları doğar.

    4857 sayılı iş kanunu işçi mi işveren mi?

    4857 sayılı İş Kanunu hem işçiyi hem de işvereni kapsar. İşçi, bir iş sözleşmesine dayanarak bir işveren adına çalışan gerçek kişiye denir. İşveren ise işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara verilen addır.

    4857 sayılı iş kanunu 11 madde nedir?

    4857 sayılı İş Kanunu'nun 11. maddesi, belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ile ilgilidir: Buna göre: 1. İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. 2. Belirli süreli işlerde veya belirli bir işin tamamlanması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir. 3. Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. 4. Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar.

    4857 sayılı iş kanunu iş güvencesi nedir?

    4857 sayılı İş Kanunu'na göre iş güvencesi, işçinin işini güvenceye almak amacıyla işverenin süreli fesih hakkını kullanarak iş sözleşmesini sona erdirme yetkisini sınırlayan bir düzenlemedir. İş güvencesinden yararlanabilmek için dört temel şartın bir arada bulunması gerekmektedir: 1. İşyerinde en az otuz işçinin çalışıyor olması. 2. İşçinin en az altı aylık kıdemi olması. 3. Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olması. 4. İşçinin işveren vekili durumunda olmaması. Bu şartları taşıyan işçiler, iş sözleşmeleri feshedildiğinde geçerli bir sebep gösterilmesi gerekmektedir.

    İş Kanunu'na tabi olmayan işçiler kimlerdir?

    İş Kanunu'na tabi olmayan işçiler şunlardır: 1. Deniz ve hava taşıma işlerinde çalışanlar. 2. 50'den az işçi çalıştırılan tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde çalışanlar (50 dahil). 3. Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işlerinde çalışanlar. 4. Bir ailenin üyeleri ve 3. dereceye kadar hısımları arasında dışardan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde çalışanlar. 5. Ev hizmetlerinde çalışanlar. 6. Çıraklar hakkında. 7. Sporcular hakkında. 8. Rehabilite edilenler hakkında. 9. 507 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu'nun 2. maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde çalışanlar.