• Buradasın

    Görevlendirme onayı nasıl alınır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Görevlendirme onayı almak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
    1. Talebin Gelmesi: Geçici görevlendirme talebi ilgili kurum tarafından yapılır 12.
    2. Evrak Giriş Kaydı: Talep, evrak giriş kaydına alınır 1.
    3. Özlük Servisine Havale: Talep, personelin özlük servisine havale edilir 1.
    4. Geçici Görevlendirme Formunun Doldurulması: Görevlendirme yapılacak kurum tarafından Geçici Görevlendirme Formu doldurulur 24.
    5. Muvafakat İşlemi: Form, personelin mevcut kurumuna gönderilerek muvafakat alınır 24.
    6. Onay Süreci: Muvafakat sonrası form, geçici görevlendirme yapılacak kuruma gönderilir ve ilgili personele en az 5 gün önce tebliğ edilir 24.
    7. Onay ve Tebliğ: Görevlendirme onayı, ilgili yönetici (bakan veya en üst yönetici) tarafından onaylanır ve personele tebliğ edilir 24.

    Konuyla ilgili materyaller

    Geçici görevlendirme 25. madde nedir?

    Geçici görevlendirme ile ilgili 25. madde, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre: Hakim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar hariç olmak üzere, statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilenler, kurumlarının muvafakatiyle: 1. Bir yılı geçmemek üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilebilir. 2. Geçici görevlendirilenler, mali ve sosyal hak ve yardımlarını kurumlarından almaya devam ederler ve bu süre boyunca kurumlarından aylıklı izinli sayılırlar. 3. Geçici görevlendirmenin yapılabilmesi için, görevlendirileceklerin ilgili mevzuat uyarınca kadro veya pozisyona asaleten atanmada aranan tüm şartları taşımaları gerekir. 4. Geçici görevlendirilenlerin özlük hakları devam eder ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır.

    Geçici görevlendirme hangi hallerde yapılır?

    Geçici görevlendirme aşağıdaki hallerde yapılabilir: 1. Boş Kadro Durumu: 7 ve daha yukarı bir dereceden göreve ilişkin boş bir kadronun bulunması. 2. Eleman Temini: Kurum içinden bu görevi yürütecek elemanın kısa sürede sağlanamaması. 3. Uzmanlık Gereksinimi: Görevin, yetenekli ve iyi yetişmiş personele ihtiyaç gösteren işlerden olması. Ayrıca, memurların geçici görevlendirme yapılabilmesi için muvafakatlerinin de alınması gerekmektedir.

    Geçici görevlendirme belgesi İSG'de nasıl kullanılır?

    Geçici görevlendirme belgesi, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) kapsamında şu şekilde kullanılır: 1. Formun Hazırlanması: Geçici görevlendirme formunda, formun hazırlanma tarihi, görevlendirmeyi yapan işyerinin bilgileri, yetkilisinin adı soyadı ve imzası, görevlendirilecek personelin adı soyadı, TC kimlik numarası ve rızasını gösteren imzası bulunmalıdır. 2. Eğitim ve Belgeler: Geçici görevlendirme yapılacak personelin, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıftaki işyerlerinde işe uygun eğitimleri aldığına dair belgeleri olması gerekir. 3. Bilgilendirme: Geçici görevlendirme ile başka bir işyerinde çalışacak olan personel, işin doğası gereği karşılaşabileceği riskler konusunda bilgilendirilir ve gerekli önlemler alınır. 4. Onay ve Saklama: Görevlendirme belgesi, İSG-KATİP sistemi üzerinden onaylanır ve bir nüshası kurumda, bir nüshası da görevlendirilen personelde saklanır.

    Geçici Görevlendirme Formu kaç gün içinde gönderilir?

    Geçici görevlendirme formu, öngörülen geçici görevlendirme başlangıç tarihinden en az bir ay önce gönderilir.

    Geçici görevlendirme hangi hallerde iptal edilir?

    Geçici görevlendirme, aşağıdaki hallerde iptal edilebilir: 1. Memurun isteği dışında yapılan görevlendirmelerde: Memur, geçici görevlendirmeye itiraz edebilir ve bu itirazın reddedilmesi durumunda idare mahkemesinde dava açılarak geçici görevlendirme iptal edilebilir. 2. Kanuna ve hukuka aykırılık durumunda: Geçici görevlendirmenin keyfi veya cezalandırma amacıyla yapılması, kanuna ve hizmet gereklerine aykırı olması halinde iptal davası açılabilir. 3. Süre aşımı: Geçici görevlendirmenin süresi altı ayı geçtiğinde, personelin muvafakati aranır ve bu muvafakatin alınmaması da görevlendirmenin iptaline yol açabilir. Geçici görevlendirme iptal davası için, görevlendirme tebliğinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesine başvurulması gerekmektedir.

    2547'ye göre görevlendirme nasıl yapılır?

    2547 sayılı kanuna göre görevlendirme şu şekilde yapılır: 1. Talep Yönetimi Kuruluna Sunulur: İhtiyacı olan üniversitenin isteği ve öğretim üyesinin kendi arzusu üzerine, görevlendirme talebi Yönetim Kuruluna sunulur. 2. Yönetim Kurulu ve Rektör Onayı: Yönetim Kurulu'nda görevlendirme talebi ve rektörün uygun görüşü üzerine talep Yüksek Öğretim Kurumuna bildirilir. 3. Birim Görüşü Sorulur: Rektörlük, görevlendirme talebinde bulunan ilgili kişinin görev yaptığı birime görüş sorar. 4. Uygun Görüş Yazısı: Karar olumlu ise; Dekanlık, Rektörlüğe uygun görüş yazısı yazar ve Rektörlük, istekte bulunan üniversiteye uygundur yazısı gönderir. 5. Görevlendirme ve Kadro Saklama: İstekte bulunan üniversitenin birimlerinde en az bir eğitim-öğretim yılı için öğretim üyesi görevlendirilebilir ve kadroları beş yıl süre ile saklı tutulur. Ayrıca, 2547 sayılı kanunun 13/b-4 maddesine göre yapılacak görevlendirmelerde, personelin dilekçesi ve bölüm kurulunun kararı da gereklidir.

    Görev onayı nasıl yapılır görevli işlemleri?

    Görev onayı, görevli işlemleri kapsamında şu adımlarla yapılır: 1. ÖSYM GİS Sistemine Giriş: ÖSYM Görevli İşlemleri Sistemi (GİS) üzerinden giriş yapılır. 2. Tercihlerin Tamamlanması: Görev almak istenen sınavlar ve pozisyonlar seçilir. 3. Onay Süreci: Görevlendirme işlemleri tamamlandıktan sonra, adaylar sınavlarda görev almaya hak kazandıklarında sistem üzerinden bilgilendirilirler. 4. Görev Onayı: Görev onayını almak için belirtilen tarihlerde sınav yerine gidilir ve görev talimatları takip edilir. Önemli Not: Görev onayını geciktirmek, sınav görevinin iptaline neden olabilir.