• Buradasın

    5018 Kanununda iç kontrol nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda iç kontrol şu şekilde tanımlanmaktadır:
    İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynakların korunmasını, muhasebe kayıtlarının doğru ve tam olarak tutulmasını, mali bilgi ve yönetim bilgisinin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini sağlamak üzere idare tarafından oluşturulan organizasyon, yöntem, süreç ve iç denetimi kapsayan mali ve diğer kontroller bütünüdür 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 1 7 ve 8 maddeleri nelerdir?

    5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 7. ve 8. maddeleri şunlardır: 7. Madde: Malî Saydamlık: Kamu kaynaklarının elde edilmesi ve kullanılmasında denetimin sağlanması amacıyla kamuoyu zamanında bilgilendirilir. Bu amaçla; görev, yetki ve sorumlulukların açık olarak tanımlanması, hükümet politikaları, kalkınma planları, yıllık programlar, stratejik planlar ile bütçelerin hazırlanması ve raporların kamuoyuna açık ve ulaşılabilir olması zorunludur. 8. Madde: Hesap Verme Sorumluluğu: Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.

    5018 kamu mali yönetimi ve kontrol kanunu kaç bölümden oluşur?

    5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu dokuz bölümden oluşmaktadır: 1. Genel Hükümler; 2. Kamu İdare Bütçeleri; 3. Taşınır ve Taşınmazlar; 4. Kamu Hesapları ve Mali İstatistikler; 5. İç Kontrol Sistemi; 6. Dış Denetim; 7. Yaptırımlar ve Yetkili Merciler; 8. Diğer Hükümler; 9. Yürürlükten Kaldırılan Hükümler, Geçici Maddeler ve Yürürlük.

    5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 20/d maddesi nedir?

    5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 20/d maddesi, kamu idarelerinin bütçelerinde yer alan ödeneklerin üzerinde harcama yapamayacağını düzenler. Bu maddeye göre, bütçeyle verilen ödenekler, sadece tahsis edildikleri amaçlar doğrultusunda yılı içinde yaptırılan işler, satın alınan mallar ve hizmetler ile diğer giderlerin karşılanmasında kullanılabilir.

    İç kontrolün 3 bileşeni nedir?

    İç kontrolün üç bileşeni şunlardır: 1. Kontrol Ortamı: İdarenin yöneticileri ve çalışanlarının iç kontrole olumlu bir bakış sağlaması, etik değerlere ve dürüst bir yönetim anlayışına sahip olması. 2. Risk Değerlendirmesi: İdarenin stratejik amaç ve hedeflerine yönelik kurumsal riskler ile harcama birimlerinin faaliyet ve süreçlerine yönelik operasyonel risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi. 3. Kontrol Faaliyetleri: Risk değerlendirme sürecinde belirlenen risklerin etki ve olasılıklarını kabul edilebilir düzeylere indirmek amacıyla uygun kontrol faaliyetlerinin belirlenmesi, uygulanması ve izlenmesi.

    İç kontrolün 5 temel ilkesi nedir?

    İç kontrolün 5 temel ilkesi şunlardır: 1. İç kontrol faaliyetleri yönetim sorumluluğu çerçevesinde yürütülür. 2. İç kontrol faaliyet ve düzenlemelerinde öncelikle riskli alanlar dikkate alınır. 3. İç kontrole ilişkin sorumluluk, işlem sürecinde yer alan bütün görevlileri kapsar. 4. İç kontrol mali ve mali olmayan tüm işlemleri kapsar. 5. İç kontrol sistemi yılda en az bir kez değerlendirilir ve alınması gereken önlemler belirlenir.

    Kontrolün amacı nedir?

    Kontrolün amacı, genel olarak idarenin faaliyetlerini etkin, ekonomik ve verimli bir şekilde yönetmesini sağlamaktır. Bunun yanı sıra, kontrolün diğer amaçları şunlardır: 1. Kanunlara ve düzenlemelere uygunluğu sağlamak. 2. Usulsüzlük ve yolsuzluğu önlemek. 3. Düzenli, zamanında ve güvenilir rapor ve bilgi edinmek. 4. Varlıkları kötüye kullanma ve israfı önlemek ve kayıplara karşı korumak.

    İç kontrol sistemi kaça ayrılır?

    İç kontrol sistemi beş ana bileşene ayrılır: 1. Kontrol Ortamı: Organizasyonun tonunu belirler ve insanların kontrol bilincini etkiler. 2. Risk Değerlendirmesi: Hedeflerin gerçekleştirilmesi için ilgili risklerin tanımlanması ve analiz edilmesi. 3. Kontrol Faaliyetleri: Riskleri azaltmak ve hedeflere ulaşmak için alınan önlemler. 4. Bilgi ve İletişim: Personelin rollerini ve sorumluluklarını anlaması için etkili iletişimin sağlanması. 5. Gözetim Faaliyetleri: İç kontrol sistemlerinin beklenildiği gibi çalıştığının sürekli olarak değerlendirilmesi.