Türkiye'de Tohumculuk ve Genetik Kaynaklar Üzerine Bilgilendirici Röportaj
Bu video, Haber Ak CV kanalında yayınlanan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Balkay ile yapılan bir röportajdır. Prof. Balkay, sebze yetiştirme ıslahı ve tohum üretim teknolojisi konusunda yaklaşık 26 yıldır araştırmalar yürüten bir akademisyendir.. Röportajda Türkiye'deki tohumculuk sektörünün gelişimi, genetik kaynaklar, hibrit tohumlar ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) konuları detaylı olarak ele alınmaktadır. Video, tohumculuğun 1960'lı yıllardan günümüze kadar olan gelişimini, Türkiye'nin tohum endüstrisindeki konumunu, yerli-yabancı bağımlılık durumunu ve 2023 hedeflerini anlatmaktadır.. Röportajda ayrıca çeşit kavramının farklı türleri (standart, sentetik, hibrit, transgenik), hibrit tohumların avantajları, Türkiye'deki gen bankaları, organik tarım ve sürdürülebilir tarım sistemleri arasındaki farklar açıklanmaktadır. Konuşmacı, Türkiye'de GDO'lu tohum olmadığını, domates gibi ürünlerin ticari anlamda GDO'lu olmadığını ve tüketicilerin tohum konusunda korkmamaları gerektiğini vurgulamaktadır.