İneklerin kaba yem oranı, hayvanın verim devresine ve beslenme programına bağlı olarak değişir. Laktasyonun başında, süt veriminin yüksek olduğu dönemlerde kaba yem/kesif yem oranı 40/60 olarak önerilir. Diğer devrelerde bu oran 50/50 olabilir. Süt verimi düşük ineklerde ise oran 60/40 olarak ayarlanabilir. Kurudaki ineklerde, kısır ineklerde ve düvelerde kaba yemin oranı %80-90, kaliteli kaba yem kullanıldığında ise %100'e çıkarılabilir, ancak tuz, mineral ve vitamin ilavesi yapılmalıdır. Genel bir kural olarak, rasyonun kuru maddesinin en az %50'si kaba yemlerden oluşmalıdır. Bir ineğin tüketeceği kaba ve konsantre yemlerdeki toplam kuru madde miktarı, hayvanın canlı ağırlığının %3-4'ü kadar olmalıdır.