• Buradasın

    İcraveİflasKanunu

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İİK 18/3 maddesi nedir?

    İcra ve İflas Kanunu (İİK) 18/3 maddesi, icra mahkemesinin şikayet konusu işlemi yapan icra dairesinin açıklama yapmasına ve duruşma yapılmasına gerek olup olmadığını takdir etmesini düzenler. Bu maddeye göre: - Duruşma yapılması uygun görülürse, ilgililer en kısa zamanda duruşmaya çağrılır ve gelmeseler bile gereken karar verilir. - Aksine bir hüküm yoksa, borçlu geçerli bir mazeret bildirmemiş ve duruşmaya gelmemiş olsa bile, dosyanın işlemden kaldırılmasına ve davanın açılmamış sayılmasına karar verilemez.

    İİK 275 maddesi nedir?

    İcra ve İflas Kanunu (İİK) Madde 275 şu şekildedir: "Kiralar hakkında hususi hükümler ve kiralanan taşınmazların tahliyesi – İtiraz – İtirazın kaldırılması": 1. İtiraz vukuunda kiralıyan, icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyebilir. 2. Tahliye talebi, noterlikçe res'en tanzim veya tarih ve imzası tasdik edilmiş yahut ikrar olunmuş bir mukaveleye müstenit olup da kiracı, kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına dair aynı kuvvet ve mahiyette bir vesika gösteremezse itiraz kaldırılır. 3. İtirazın kaldırılması üzerine tahliye ve teslim icra edildikten veya kaldırılma talebi reddolunduktan sonra kiracının veya kiralayanın umumi hükümlere göre mahkemeye müracaat hakları saklıdır. 4. Mahkemede açılan davada, icra takibi sırasında inkâr olunan imzanın kendisine ait olduğu anlaşılan kiracı veya kiralayan, yüzbin liradan beşyüzbin liraya kadar para cezasına mahkûm edilir.

    Mutat ödeme ne demek hukuk?

    Mutat ödeme hukukta, alışılmış, olağan ödeme anlamına gelir. Özellikle İcra ve İflas Kanunu'nun 279. maddesi bağlamında, borçlunun para veya mutat ödeme vasıtalarından gayrı bir suretle yaptığı ödemeler iptale tabi tutulur.

    Tasarrufun iptalinde zamanaşımı süresi ne kadardır?

    Tasarrufun iptalinde zamanaşımı süresi, İcra ve İflas Kanunu'nun 284. maddesine göre beş yıldır.

    İ.İ.K 18 maddesi uyarınca duruşma yapılmasına gerek görülmemiştir ne demek?

    İcra ve İflas Kanunu'nun (İİK) 18. maddesi uyarınca duruşma yapılmasına gerek görülmemiştir ifadesi, icra mahkemesinin, şikayet konusu işlemi yapan icra dairesinin açıklama yapmasına ve duruşma yapmasına gerek olmadığını takdir ettiği anlamına gelir. Bu durumda, icra mahkemesi ilgilileri en kısa zamanda duruşmaya çağırmaz ve gelmeseler bile gereken kararı verir.

    İİK 358 nedir?

    İİK 358, İcra ve İflas Kanunu'nun 358. maddesi anlamına gelir. Özetle, İİK 358 maddesi şu hükümleri içerir: 1. Üçüncü şahıs, haczedilen malları icra dairesinden istendiği anda önceki durumunda iade etmekle yükümlüdür. 2. Eline bırakılan malların telef veya ziyamını ispat edemeyen üçüncü şahıs hakkında ceza takibinden başka, önceden belirlenmiş kıymetler icra dairesince re'sen tanzim ettirilir. 3. Bu kıymetlerin tanziminde görev alanlar, icra dairesinin kararına karşı icra mahkemesine 16. maddede belirtilen süre içinde şikayette bulunabilirler.

    İİK 36 nedir?

    İİK 36, İcra ve İflas Kanunu'nun 36. maddesi anlamına gelir ve icranın geri bırakılması ile ilgilidir. Bu maddeye göre, bir ilam icraya konulduğunda, ilamın taraflarından biri temyiz yoluna başvurabilir. Temyiz başvurusu yapıldığında, icra müdürünün borçluya mehil vesikası vermesi için aşağıdaki şartlar gereklidir: 1. Borçlu, hükmolunan para veya eşyayı resmi bir mercie depo ettiğini ispat eder. 2. Borçlu, hükmolunan para veya eşya değerinde icra mahkemesi tarafından kabul edilecek taşınır rehni, esham, tahvilat, taşınmaz rehni veya muteber bir banka kefaleti gösterir. 3. Borçlunun, hükmolunan para ve eşyayı karşılayacak malı haczedilmiş olmalıdır. Bu şartlar sağlandığında, icra müdürü borçluya uygun bir süre vererek icranın geri bırakılması kararını Yargıtay'dan getirmesini sağlar.

    İİK 89 maddesi nedir?

    İcra ve İflas Kanunu (İİK) madde 89, borçlunun üçüncü kişilerdeki alacaklarının haczi ile ilgili düzenlemeleri içerir. Bu maddeye göre, alacaklının talebi doğrultusunda icra müdürlüğü tarafından üçüncü kişilere birinci haciz ihbarnamesi gönderilir: 1. Bu ihbarname ile borçlunun alacaklı olduğu tutarın artık doğrudan borçluya değil, icra dairesine ödenmesi gerektiği bildirilir. 2. Üçüncü kişinin, borçluyla bir borç ilişkisi bulunmuyorsa, bunu yedi gün içinde icra dairesine yazılı olarak beyan etmesi gerekir; aksi takdirde, borcun kendisi üzerinde kalacağı ihtar edilir. Eğer üçüncü kişi, birinci haciz ihbarnamesine itiraz etmezse, borç zimmetinde kabul edilir ve alacaklı tarafından ikinci haciz ihbarnamesi gönderilir.

    İİK 18 maddesi nedir?

    İcra ve İflas Kanunu (İİK) Madde 18 şu şekildedir: "Yargılama usulleri": > İcra mahkemesine arzedilen hususlar ivedi işlerden sayılır ve bu işlerde basit yargılama usulü uygulanır. > > Şu kadar ki, talep ve cevaplar dilekçe ile olabileceği gibi icra mahkemesine ifade zaptettirmek suretiyle de olur. > > Aksine hüküm bulunmayan hâllerde icra mahkemesi, şikâyet konusu işlemi yapan icra dairesinin açıklama yapmasına ve duruşma yapılmasına gerek olup olmadığını takdir eder; duruşma yapılmasını uygun gördüğü takdirde ilgilileri en kısa zamanda duruşmaya çağırır ve gelmeseler bile gereken kararı verir. > > Duruşma yapılmayan işlerde icra mahkemesi, işin kendisine geldiği tarihten itibaren en geç on gün içinde kararını verir. > > Duruşmalar, ancak zorunluluk hâlinde ve otuz günü geçmemek üzere ertelenebilir.

    İİK madde 99 nedir?

    İcra ve İflas Kanunu (İİK) madde 99 şu şekildedir: "Haczedilen şey, borçlunun elinde olmayıp da üzerinde mülkiyet veya diğer bir ayni hak iddia eden üçüncü kişi nezdinde bulunursa, bu kişi yedieminliği kabul ettiği takdirde bu mal muhafaza altına alınmaz. İcra müdürü, üçüncü kişi aleyhine icra mahkemesinde istihkak davası açması için alacaklıya yedi gün süre verir. Bu süre içinde icra mahkemesine istihkak davası açılmaz ise üçüncü kişinin iddiası kabul edilmiş sayılır. Alacaklı tarafından süresinde açılan dava sonuçlanıncaya kadar, haczedilen malın satışı yapılamaz. Haczin, üçüncü kişinin yokluğunda yapılması ve üçüncü kişi lehine istihkak iddiasında bulunulması halinde de bu fıkra hükmü uygulanır".

    İİK'nın 19 maddesi nedir?

    İcra ve İflas Kanunu'nun (İİK) 19. maddesi, sürelerin başlaması ve bitmesi ile ilgilidir: > Madde 19 – (Değişik madde: 18.02.1965 – 538 S.Kanun/Madde 12): > > 1. Gün olarak tayin olunan müddetlerde ilk gün hesaba katılmaz. > 2. Ay veya sene olarak tayin olunan müddetler, ayın veya senenin kaçıncı günü işlemeye başlamış ise, biteceği ay veya senenin aynı gününde ve müddetin biteceği ayın sonunda böyle bir gün yoksa, ayın son gününde biter. > 3. Bir müddetin sonuncu günü resmi bir tatil gününe rastlarsa, müddet tatili takip eden günde biter. > 4. Müddet, son günün tatil saatinde bitmiş sayılır.

    İİK 5/a maddesi nedir?

    İİK 5/a maddesi, İcra ve İflas Kanunu'nun 5. maddesinin a bendi anlamına gelebilir. Bu madde, icra ve iflas dairesi görevlilerinin kusurlarından doğan tazminat davalarını düzenler. Özetle, bu maddeye göre: - Tazminat davaları sadece idare aleyhine açılabilir. - Devletin zararın meydana gelmesinde kusuru bulunan görevlilere rücu hakkı saklıdır. - Bu davalara adliye mahkemelerinde bakılır.

    89 haciz ihbarnamesine gerçeğe aykırı beyanda bulunmak suç mu?

    Evet, 89. haciz ihbarnamesine gerçeğe aykırı beyanda bulunmak suçtur. Bu durum, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 338. maddesi uyarınca üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    Zamanaşımının defi ne zaman ileri sürülebilir?

    Zamanaşımının defi, iki farklı durumda ileri sürülebilir: 1. Takibin kesinleşmesinden önceki devrede: Bu durumda zamanaşımı defi, İcra ve İflas Kanunu'nun (İİK) 168/5. maddesi uyarınca yasal 5 günlük şikâyet süresi içinde ileri sürülmelidir. 2. Takibin kesinleşmesinden sonraki devrede: Zamanaşımı defi, İİK'nın 170/b maddesi yollaması ile aynı kanunun 71. ve 33/a maddeleri uyarınca süre sınırlaması olmaksızın ileri sürülebilir.

    İİK'ya göre mevzuat nedir?

    İİK kısaltması, İcra ve İflas Kanunu'nu ifade eder. Bu yönetmelikte düzenlenen bazı konular şunlardır: İcra ve iflas dairelerinde tutulması gereken defterler, dosyalar ve kartonlar; Basılı kağıtların kullanımı; İcra dairelerinin teftiş ve denetimi; Malvarlığının terki suretiyle konkordatoda alacaklılar kurulu ve tasfiye memurları; Elektronik ortamda yapılacak işlemler.

    İik 154 maddesi nedir?

    İcra ve İflas Kanunu'nun 154. maddesi, iflas takiplerinde yetkili merciiyi belirler: Buna göre: - Borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki icra dairesi, iflas takibinde yetkilidir. - Yurt dışında bulunan ticari işletmeler için, Türkiye'deki şubenin bulunduğu yerdeki icra dairesi yetkilidir. - Borçlu ve alacaklı, yetkili icra dairesini yazılı anlaşma ile tayin edebilirler, bu durumda o yerin icra dairesi de iflas takibi için yetkili sayılır. Ancak, iflas davaları için yetki sözleşmesi yapılamaz ve iflas davası mutlaka borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yer ticaret mahkemesinde açılır.

    İ̇i̇k'nın 289 maddesi nedir?

    İcra ve İflas Kanunu'nun (İİK) 289. maddesi, konkordato mühletinin alacaklılar bakımından sonuçlarını düzenler. Bu maddeye göre: 1. Takip Yasağı: Mühlet içinde borçlu aleyhine hiçbir takip yapılamaz, ihtiyati haciz kararları uygulanmaz ve zamanaşımı ile hak düşüren süreler işlemez. 2. Rehinli Alacaklar: Taşınır veya taşınmaz rehniyle temin edilmiş alacaklar nedeniyle rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatılabilir veya devam edilebilir, ancak bu takip nedeniyle muhafaza tedbirleri alınamaz ve rehinli malın satışı gerçekleştirilemez. 3. Faiz Durdurma: Konkordato, aksine bir hüküm içermediği takdirde mühlet, rehinle temin edilmemiş her türlü alacağa faiz işlemesini durdurur. 4. Takas: Takas işlemleri, İİK'nın 200 ve 201. maddelerine tabidir ve bu maddelerin uygulanmasında konkordato mühletinin ilanı tarihi esas alınır.

    İcrada 66. madde ne demek?

    İcra ve İflas Kanunu'nun 66. maddesi, icra takibinde itirazın hükümlerini düzenler: > Madde 66 – (Değişik: 18.02.1965 – 538 S. Kanun/Madde 36): > > 1. Müddeti içinde yapılan itiraz takibi durdurur. > 2. İtiraz müddetinde değilse alacaklının talebi üzerine icra memuru takip muamelelerine alacağın tamamı için devam eder. > 3. Borçlu, borcun yalnız bir kısmına itirazda bulunmuşsa takibe, kabul ettiği miktar için devam olunur. > 4. Borçlu itirazında imzayı reddetmişse alacaklı derhal icra dairesinden tatbika medar imzaların celbini isteyebilir.

    İ.İ.K 359 maddesi nedir?

    İcra ve İflas Kanunu'nun (İİK) 359. maddesi, "İcra Dairelerinin Muhabereleri" başlığını taşır ve şu şekildedir: "İcra memurları yaptıkları muameleden dolayı her daire ve makam ile doğrudan doğruya muhabere edebilirler".

    İcra ve iflas kanununa muhalefet suçu nedir?

    İcra ve İflas Kanunu'na muhalefet suçları, bu kanun kapsamında düzenlenen çeşitli fiillerin işlenmesi durumunda ortaya çıkar. Bu suçlardan bazıları şunlardır: 1. Mal beyanında bulunmamak: Borçlunun, İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesi uyarınca mal beyanında bulunmaması veya eksik beyan vermesi. 2. Bir işin yapılmasına veya yapılmamasına ilişkin ilamlara muhalefet etmek: Borçlunun, bir işin yapılması veya yapılmamasına dair mahkeme kararına uymaması, bu durumda İcra ve İflas Kanunu'nun 343. maddesi uyarınca tazyik hapsi ile cezalandırılması. 3. Nafakaya ilişkin kararlara uymamak: Nafaka yükümlülüklerini yerine getirmemek, bu da İcra ve İflas Kanunu'nun 344. maddesi kapsamında bir suç teşkil eder. Bu tür suçların yargılanması, icra ceza mahkemesinde yapılır ve karara bağlanır.