Yoğurt mayasının tutmaması durumunda yapılabilecekler: Yoğurdu tekrar mayalamak: Yoğurt, ısıya dayanıklı kaplara aktarılır. Kapların üzeri açık bir şekilde fırın içine yerleştirilir ve fırın 75 derecede fansız programda çalıştırılır. Bir saat bu şekilde fırında bekletildikten sonra fırın kapağı açılır ve 15 dakika soğuması için bırakılır. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde buzdolabında bir saat kadar bekletilir. Çökelek yapmak: Yoğurt, ocakta kaynatılır ve içine limon suyu veya sirke eklenir. Kaynama esnasında yoğurt kesilecek ve pıhtılaşmaya başlayacaktır. Tülbent ya da tel süzgeç ile peynir kısmı ayrılır ve fazla suyu süzülür. Bu yöntemler, tutmayan yoğurdun değerlendirilmesini sağlar.