• Buradasın

    Yerli olgun fasulye nerede yetişir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A sunlit field in Turkey's Central Anatolia region, with rows of mature bean plants stretching toward the horizon, flanked by distant mountains and a farmer in traditional clothing inspecting the harvest.
    Yerli olgun fasulye, Türkiye'de İç Anadolu Bölgesi'nde yoğun olarak yetişmektedir 13. Bu bölgede Konya, Karaman ve Niğde gibi iller fasulye üretiminde ön plana çıkmaktadır 24.
    Ayrıca, Karadeniz Bölgesi'nde de fasulye yetiştiriciliği yapılmaktadır; özellikle Samsun, Trabzon, Rize ve Ordu gibi illerde 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Fasulye en iyi hangi toprakta yetişir?

    Fasulye, en iyi kumlu-tınlı ve hafif asitli topraklarda yetişir. Fasulyenin yetişebileceği diğer toprak türleri ise şu şekildedir: iyi drene edilmiş, derin, hafif kumlu-tınlı topraklar; ağır killi topraklar. Fasulye, asitli topraklardan hoşlanmaz. Toprak türü dışında, fasulye yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar şunlardır: Toprak hazırlığı. Ekim zamanı. Gübreleme. Sulama. Hastalık ve zararlılarla mücadele. Fasulye yetiştiriciliği hakkında daha fazla bilgi almak için yerel tarım uzmanlarına veya tarım uzmanlığına danışmak önemlidir.

    Türkiye'de en çok hangi baklagiller yetişir?

    Türkiye'de en çok yetişen baklagiller şunlardır: nohut, mercimek ve fasulye.

    Fasulye bitkisi en çok neyi sever?

    Fasulye bitkisinin en çok sevdiği koşullar şunlardır: Sıcaklık: Ilık iklim sebzesi olan fasulye, en iyi gelişimi 20-25 °C arasındaki sıcaklıklarda gösterir. Toprak: Organik madde yönünden zengin, yumuşak, iyi havalanan ve su tutma kapasitesi yüksek toprakları tercih eder. Sulama: Sık ve hafif sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz. Gübreleme: Çiçeklenme ve olgunlaşma evrelerinde fosfor ve potasyum ihtiyacı yüksektir.

    Fasulye en iyi hangi ayda ekilir?

    Fasulye, ilkbaharın sonlarından yazın başlarına kadar ekilebilir. En uygun ekim zamanları: Açıkta taze fasulye: Mart sonu veya nisan ayında başlanır, bölge ekolojik şartlarına göre mayıs ayının son haftasına kadar kademeli ekim yapılabilir. Örtü altı taze fasulye: İlkbahar döneminde 1 Mart, sonbahar döneminde 15 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında ekim yapılır. Fasulye, don olaylarına karşı hassas bir bitki olduğu için ekim zamanı, son don tehlikesinin geçtiği dönemler olmalıdır.

    Ardahan'da hangi fasulye yetişir?

    Ardahan'da yetişen başlıca fasulye türü Posof fasulyesidir. Posof fasulyesinin bazı özellikleri: Tane ve bakla yapısı: Beyaz, iri, böbrek şekilli ve parlak taneleri ile sert kılçıklı, orta uzunlukta ve üzeri kısa tüylü baklaları vardır. Yetişme koşulları: 1200-1600 metre rakım aralığında, bölgenin topografik yapısı ve mikrokliması sayesinde yetişir. Pişirme özellikleri: Pişirme sırasında kabuk atmaz, dağılmaz ve tane tane kalır. Besin değeri: Yüksek protein ve lif içeriği ile besleyici olup, demir, magnezyum ve folat gibi mineraller içerir.

    Fasulye çeşitleri nelerdir?

    Fasulye çeşitlerinden bazıları şunlardır: Kuru fasulye çeşitleri. Taze fasulye çeşitleri. Ayrıca, yaklaşık 80 çeşit fasulye olduğu bilinmektedir. Fasulye çeşitleri, yetiştikleri bölgelere, büyüklüklerine, şekillerine ve renklerine göre adlandırılır.

    En iyi Ayşe Kadın fasulyesi nerede yetişir?

    Ayşe Kadın fasulyesinin en iyi nerede yetiştiğine dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, bu fasulye türünün Türkiye'de yaygın olarak yetiştirildiği bilinmektedir. Ayşe Kadın fasulyesinin yetiştiği bazı bölgeler: İzmir-Urla. Erzincan. Erzurum'un Karadeniz'e yakın kasabaları. Ayşe Kadın fasulyesi, ılıman iklimleri sever ve en ideal yetişme sıcaklığı 18°C ile 30°C arasındadır.