Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray sofralarını süsleyen un helvası, zamanla halk arasında da yaygınlaşarak geleneksel bir lezzet haline gelmiştir 3. Günümüzde Türkiye'de yaygın olan üç helva çeşidinden biridir (diğerleri tahin helvası ile irmik helvasıdır) 1.
Ayrıca, un helvasının yapıldığı bazı yöreler ve bu yörelerle özdeşleşen un helvası çeşitleri şunlardır:
- Bolu 2. Bolu'da yapılan un helvası, tereyağı, un ve ceviz içi ile hazırlanır 2.
- Kars 5. Kars'ta yapılan umaç helvası, un ile hazırlanan ve şerbetle zenginleştirilen bir tatlıdır 5.
- Malatya 1. Malatya'da yapılan güvey helvası, şerbet dökülmeden sadece toz şekerle yapılan bir un helvası çeşididir 1.
- Tekirdağ 1. Tekirdağ'da yapılan peynir helvası, tuzsuz peynir, beyaz şeker, buğday unu ve yumurta sarısı ile üretilir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: