Tatlar, beş temel kategoriye ayrılır:
- Tatlı: Şeker ve amino asitler gibi maddeler nedeniyle ortaya çıkar 14. Örnekler: bal, şeker, meyve suyu, kek, çilek 1.
- Ekşi: Asitlerin tadıdır, hidrojen iyonları tarafından sağlanır 14. Örnekler: limon, sirke, yoğurt, kızılcık, portakal 1.
- Tuzlu: Genellikle sofra tuzu veya sodyum klorür nedeniyle oluşur 14. Örnekler: soya sosu, işlenmiş et, kızartma, zeytin 1.
- Acı: Birçok farklı molekülden kaynaklanır ve genellikle bitkilerde bulunur 14. Örnekler: bitter çikolata, kahve, roka, kırmızı biber 1.
- Umami: Japonca'da "hoşa giden tat" anlamına gelir 14. Örnekler: yeşil çay, et suyu, eski peynir, kuşkonmaz, olgun domates 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: