Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Susam hasadı elle şu şekilde yapılır:
- Bitkilerin olgunlaşması: Bitkilerin yaprakları ve kapsülleri sararıp kısmen döküldüğünde, tohumların rengi beyaz tanelerden sarı tanelere döndüğünde hasat zamanı gelmiş demektir 12.
- Bitkilerin sökülmesi: Bitkiler elle sökülür veya toprağa yakın yerden kesilir 23.
- Demet yapma: Sökülen bitkiler, 10-25 bitki bir arada bağlanarak düz ve temiz bir zemine kök kısımları dışarı, baş kısımları içeri gelecek şekilde baskıya alınır 23.
- Kurutma: Baskıda yaklaşık bir hafta kalan demetler, beton veya düz bir zemin üzerinde 8-10 demet bir arada olmak üzere konularak tepe kısmından bağlanır (tokurcun) 23.
- Harman: Kuruyan demetler, kökleri sırta gelecek şekilde koltuk altına alınarak bir sopa yardımıyla yavaşça vurularak tohumun kapsüller içinden dökülmesi sağlanır (silkme) 23.
- Temizleme: Tohumlar, rüzgârda veya vantilatör yardımıyla savrularak temizlenir ve tekrar kurutulur 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: